Chris, wat er ook is!

Verkering, en wat nu?

Ze kijken elkaar lang en intens aan, ze rennen naar elkaar toe, kussen passievol en zeggen op dramatische toon ‘ik hou van je’ en wat er daarna gebeurt kan je vaak wel raden. In de films lijkt het allemaal zo makkelijk: je wordt verliefd en houdt meteen heel veel van iemand en alles gaat soepel, alles komt goed. Misschien had je al zo’n vermoeden, maar dat is nou niet echt het prototype van echte relaties van mensen die niet in films spelen ;-). Je bent verliefd, en wat nu? Of je wordt niet direct verliefd of zo heftig verliefd als anderen, is dat erg? Wanneer begin je een relatie met iemand en – minstens zo belangrijk – hoe pak je dat eigenlijk aan?

Gaan we door of niet…

Hoe weet je of jullie echt bij elkaar passen? Er gaan ook veel relaties stuk. Belangrijk is, voordat jij een verkeringsrelatie begint, om te weten wat jij in een vriendschap belangrijk vindt. Want deze eigenschappen komen nu nog meer van pas. Een relatie wordt opgebouwd op vier gebieden; lichamelijk, emotioneel, geestelijk en sociaal gebied; de LEGS. Hoewel je een verkering vaak herkent aan lichamelijke toenadering tussen twee mensen, dus hand-in hand lopen, zoenen knuffelen, is dit niet het enige waarop deze relatie wordt gebouwd. Je wilt veel bij elkaar zijn, maar je doet ook veel dingen samen en je ontmoet elkaars vrienden en familie (sociaal). Daarnaast praat je veel met elkaar praat en denk je samen na over allerlei kwesties (geestelijk). Het is gaaf als je merkt dat je jezelf kan zijn en de ander bij jou. Dan durf je ook sneller persoonlijke gevoelens te delen (emotioneel).

Je bouwt vanuit een vriendschap aan een relatie als je dit op lichamelijk, emotioneel, geestelijk en sociaal gebied opbouwt. Je ziet een toekomst met elkaar en denkt na of je dezelfde dingen belangrijk vindt en kunt je dingen afvragen als ‘luistert de ander naar mijn verhaal?’, ‘kan ik dingen die voor mij belangrijk zijn delen met de ander?’, ‘kan je jezelf zijn en voel je je comfortabel bij zijn vrienden en familie?’.

Dan zijn jullie aan het werk om een mooie vriendschap te vormen en ontstaat er vanzelf intimiteit, het zijn net drie cirkels die elkaar overlappen. In die intimiteit groeit de lichamelijk intimiteit; de passie, de aantrekkingskracht en seksualiteit. Bijzonder is dat het daar dus niet mee hoeft te beginnen, in tegenstelling tot wat je in films ziet. Niet alles zal in één keer precies zijn zoals je het wilt, maar je weegt voorzichtig af of jullie samen een toekomst kunnen bouwen. En als dit niet zo is zullen jullie misschien de verkering beëindigen. Dat kan pijn doen, maar op lange termijn soms een betere keuze zijn.

Vrijheid

Bouwen aan de LEGS gaat niet zomaar. Daar zijn vier componenten nodig die ze stevig maken; veiligheid, vertrouwen, verbinding en vrijheid. Veiligheid is het weten; ik mag mijzelf zijn en de ander neemt mij zoals ik ben, ik neem de ander zoals hij/zij is. Wanneer een relatie in de basis veilig is dan kan vertrouwen en verbinding groeien. Als je beide elkaar vertrouwt en als je je aan elkaar verbindt, steeds meer, dan zal je merken dat je je vrijer voelt. Je voelt vrijheid om meer jezelf te kunnen zijn en jezelf te laten zien. Die vrijheid zorgt voor intimiteit; het delen van geheimen, emoties als teleurstelling, verwachtingen, aangeven van grenzen, etc. Dit klinkt ontzettend mooi, maar is ook echt niet makkelijk. Een relatie hebben kan ontzettend leuk zijn, maar is ook ingewikkeld. Je zult tegen eigenschappen van jezelf aanlopen en van de ander.

Liefde

Jullie zijn twee unieke, totaal verschillende personen en zoeken samen een weg. Dat heeft veel geduld, liefde en soms ook veel tranen en gesprekken nodig. Maar deze vier componenten op alle vier gebieden maakt jullie tot een eenheid, die jaren stand kan houden, in voor- en tegenspoed.

Even doordenken 😉

  • LEGS staat voor de pijlers of wel de basis van alle relaties; relaties met je ouders, je broer, je zus, een klasgenoot of een vriend.
  • Vriendschap kan veranderen of overgaan in verkering.

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *