Chris, wat er ook is!

Wie laat jij meekijken?

Elk jaar is er weer een wachtwoorddag. Je vraagt je misschien af: waarom een speciale dag voor het wachtwoord? Dat is omdat het om jouw privacy gaat. En privacy is iets goeds.  Jij bepaalt wat jij op je op social media zet én WIE dat mag zien. Jij bepaalt WIE jouw Netflix gebruikt en jij bepaalt WIE de appjes en foto’s op jouw telefoon, je snapps en je tictoc videos mag zien. Maar wie mogen dat dan zien?
Dit antwoordde jullie op onze vragen op Insta:  

  • 30% van jullie vindt dat iedereen al zijn foto’s op Instagram mag zien, want je hebt toch niets te verbergen 
  • 96% heeft een wachtwoord op zijn telefoon 
  • 33% verandert zijn wachtwoord elk half jaar 
  • 50% zegt dat mensen via social media kunnen zien wie zijn familie of vrienden zijn 
  • 48% zegt dat mensen via social media niet kunnen zien waar zij woont 
  • 63% krijgt soms berichtjes van vreemde mensen 
  • 28% zegt dat zijn vrienden/ vriendinnen zijn wachtwoorden kent 

Het kan heel veilig en goed voelen om veel dingen over jezelf online te zetten. Maar als het veilig voelt… is het dan ook altijd veilig? Veiligheid geeft bescherming tegen gevaar. Gevaarlijk kan het zijn als iedereen jouw gegevens zomaar kan zien en dat iedereen weet waar je woont. Gevaarlijk kan het zijn als jij aangeeft dat je op vakantie bent en dus niet thuis. Het kan ook gevaarlijk zijn als iemand jouw wachtwoorden weet.  

Hoe zorg je dan voor veiligheid? Door een grens te stellen! Denk eens aan een speeltuin waar kinderen spelen, maar daarnaast loopt een drukke weg. Vaak is er naast die speeltuin een hek neergezet, een grens, zodat die spelende kinderen uit de speeltuin niet zomaar die weg op rennen. Dat is veiliger! En die grens laat zien dat die kinderen belangrijk zijn, dat ze van waarde zijn en dat we niet willen dat ze zomaar die straat op rennen. Misschien hebben jouw ouders ook wel een schutting om de tuin en doen jullie ’s avonds de gordijnen dicht, dat is voor veiligheid en privacy! Niet iedereen mag jou op de bank zien hangen in die oude – maar oh zo lekker zittende – pyjama. Toch? 

Oke, privacy is dus best wel belangrijk én fijn! Online is je wachtwoord zo’n belangrijke beveiliging van je apparaten; zoals je computer, tablet, en telefoon. En je beveiligt ook je accounts door een wachtwoord. Denk aan je e-mail, sociale media en je cloud. Goede wachtwoorden beschermen je apparaten en accounts, en zorgen dat alleen jij er gebruik van kan maken. Want je wilt niet dat een vreemde je bankrekening leeghaalt, je gegevens kopieert of via je smartphone je vrienden een ongepast bericht stuurt. Helaas beseffen we soms pas hoe fijn en belangrijk privacy is als je een nare ervaring hebt. 

Veiligheid en grenzen hebben dus te maken met waar jij waarde aan hecht! De informatie die jij online zet heeft ook waarde. En

als je weet wie je bent en weet waar je voor staat dan weet je wat je wel of niet oké vindt om te delen!

Dus, wees eens kritisch en denk eens na over wat anderen van jou kunnen zien en kunnen doen met de informatie die ze van jou hebben. Is dit veilig? Bescherm jij jouw waardevolle – misschien wel heel persoonlijke – informatie goed? Of moet je eigenlijk je profiel toch op privé zetten, wat foto’s van je openbare account verwijderen óf dat wachtwoord met je geboortedatum toch eens veranderen J. 

Om je op weg te helpen zochten wij wat tips op voor een goed wachtwoord: 

  1. Hoe meer tekens, des te veiliger. Acht tekens is aan de korte kant. Het is verstandiger een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden. Dat maakt het het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk. Maar meer tekens is nog beter. 
  2. Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.) versterken het wachtwoord. 
  3. Of gebruik een wachtzin, die onthoud je makkelijker. Voorbeeld: IkHeb100Fietspompen. 
  4. Gebruik wachtzinnen van minimaal 4 woorden. Gebruik geen spreekwoord of bekende zin, maar het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Voorbeeld: 95!VoorAppenopdeFiets. Als hoofdwachtwoord voor je wachtwoordmanager werkt een sterke wachtzin handig. Bij sommige websites is de maximale wachtwoordlengte te kort voor een veilige wachtzin. 
  5. Het wachtwoord mag geen makkelijk te raden persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam, geboortedatum of adres. 
  6. Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst.  

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *