Chris, wat er ook is!

Mishandeling

Als je mishandeld wordt, betekent dat dat je bedreigd wordt of dat iemand je pijn doet. Iemand kan je lichamelijk pijn doen (door bijvoorbeeld te slaan) of geestelijk (bijvoorbeeld door je uit te schelden of je te negeren). Vaak is de dader iemand van wie je afhankelijk bent, zoals één van je ouders, een familielid of een goede vriend van de familie.

Mijn ouders doen negatief tegen mij. Wat kan ik doen?
Begrijpelijk dat je hier onzeker van wordt! Iedereen wil graag dat zijn/haar ouders positief over hem/haar zijn. Heb je wel eens geprobeerd om hier met je ouders over te praten? Misschien hebben jouw ouders helemaal niet door dat ze zo negatief tegen jou doen. Daarnaast is het belangrijk dat zij weten hoe jij je voelt als ze zo tegen je praten. Vind je het lastig om hierover tegen je ouders te beginnen? Een brief schrijven kan ook. Dat is minder eng en je kunt ook nog eens rustig nadenken over wat je precies wilt zeggen. Als je behoefte hebt aan feedback op je brief of op wat je wilt zeggen, kun je iemand die je vertrouwt mee laten lezen. Weet dat je hiervoor ook altijd contact op kunt nemen met Chris.

Ik wordt geslagen door mijn vader of moeder. Wat kan ik doen?
Mishandeling kan overal voorkomen, maar meestal gebeurt het thuis. De meeste jongeren die mishandeld worden zijn bang of somber. Als jij wordt mishandeld, durf je er misschien met niemand over te praten. We willen je aanmoedigen om dat wél te doen. Zoek iemand in je omgeving die je vertrouwt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een hulpverlener te praten, bijvoorbeeld met je huisarts. Soms is praten met een buitenstaander makkelijker dan met iemand die dichtbij je staat. Tot slot: het is NIET jouw schuld dat je wordt mishandeld en je hebt recht op hulp! Weet dat je altijd kunt bellen, mailen of chatten met Chris. Je kunt je verhaal bij ons kwijt en – als je wilt – kunnen we je helpen bij het zoeken naar hulp die bij jou past.