Chris, wat er ook is!

Een beetje verslaafd…?!

Heb jij je ook weleens voorgenomen om één aflevering op Netflix te kijken of een uurtje te gamen en het werden er twee of drie of…? Of nog even een YouTube filmpje kijken voor het slapen. Voor je het weet ben je uren verder. Soms zit je zo lekker in die serie of game dat het heel moeilijk is om hem uit te zetten en te gaan slapen, op tijd bij het avondeten te zijn of om de stap te zetten om even naar buiten te gaan. Waarom is het zo lastig om te stoppen? En heeft het  invloed op jou, zo ja welke?

Dat het gebeurt is niet iets om je voor te schamen, het is namelijk heel normaal. Het heeft te maken met hoe Netflix, Youtube en games in elkaar zitten. Makers maken handig gebruik van een stofje dat ons lichaam aanmaakt: Dopamine. Dit stofje komt vrij als we bijvoorbeeld slapen, drinken, eten of bewegen en daar krijg je een blij gevoel van. Ons lichaam denkt dan ‘hé dat moet ik vaker doen!’. Maar ook bij het kijken van Netflix, YouTube en tijdens het gamen komt dit stofje vrij. Het fopt onze hersenen en die denken ‘ik ga dood als ik het niet krijg’ (een beetje overdreven, maar het kan wel zo voelen). Je wordt daardoor zo opgeslokt door de serie, game of vlog dat je alles om je heen even vergeet. Soms heel fijn voor dat moment, maar het kan zijn dat je daardoor geen aandacht besteedt aan dingen die ook belangrijk voor je zijn. Het kan dan belangrijker worden dan eten, drinken, slapen of je vrienden en familie.  Zo heeft het in één keer meer invloed op jouw denken dan je zou willen. Je moet daarom goed bedenken hoeveel invloed het Netflix-en of gamen mag hebben op jouw leven. Hoeveel tijd wil je eraan besteden en hoeveel tijd besteed je aan andere dingen die je belangrijk vindt?

Je denkt misschien: nou, daar heb ik helemaal geen last van. Mooi zo! Maar naast dat het invloed heeft op jouw denken kan wat jij ziet en waar je je mee bezig houdt je doen beïnvloeden. Je hersenen werken namelijk een beetje als een computer. Alles wat jij ziet of hoort wordt opgeslagen door jouw hersenen. En net als bij een computer blijft er altijd wat achter van hetgeen wat je ziet en hoort (net als cookies). Het heeft daardoor invloed op je manier van denken en doen. Misschien herken jij het wel, als je veel naar een vlogger kijkt en je vindt die vlogger echt heel leuk dan ga je ongemerkt misschien wel dezelfde spullen kopen of hetzelfde stopwoordje gebruiken. En dit kan je veel breder trekken. Als je series kijkt met veel geweld of over ongezonde relaties heeft dit invloed op hoe over geweld en relaties denkt en daardoor ook hoe je met anderen omgaat. Doe én kijk dus dingen waarvan jij denkt: ‘hier heb ik wat aan! Dit heeft een positieve invloed op mij.’


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *