Chris, wat er ook is!

Identiteit

Iedereen in Nederland heeft een identiteit. Je draagt als het goed is een identiteitskaart op zak. En het is niet handig als je die vergeet, want als er wat gebeurt moet je, jezelf kunnen identificeren. Maar ben jij een naam of een Burgerservicenummer? Of ben je wat je doet? Ben je wat je kan? Ben je wat je hebt? Wat of wie bepaalt jouw identiteit?

De samenleving heeft 3 waarden: Schoonheid, intelligentie en relaties:

  • Schoonheid is alles wat met het uiterlijk te maken heeft. Ook alles wat je koopt, een mobiel, je scooter en je kleding.
  • Intelligentie is alles wat je kan. Of je goed kan leren, een instrument bespeelt of ergens anders goed in bent.
  • Relaties zegt wat over je afkomst en je vrienden. De hoeveelheid volgers en het aantal likes.

Doen deze dingen er echt toe?
Hangt jouw waarde af van deze drie? Als je het hier van laat afhangen dan zal jouw eigenwaarde wisselen, zoals de euro wisselt in waarde. Elke mens is vanaf de geboorte een waardevol persoon. Je bent prachtig gemaakt. Jouw identiteit en jouw waarde wordt bepaald door je maker. Niet door wat je kan of niet, wat je hebt of niet, hoe een ander erover denkt of niet.

Eigenwaarde
Het is belangrijk dat mensen om je heen je bevestigen in die waarde. Daardoor ontwikkel je een positieve eigenwaarde. Je eigen waarde is het cijfer wat je aan jezelf geeft, en uitdrukt hoe blij je bent met jezelf.

“U maakte mij in de buik van mijn moeder. Elk deel van mijn lichaam hebt u gevormd. Ik dank u daarvoor. Want het is een wonder, zoals ik gemaakt ben. Alles wat u maakt, is een wonder. Dat weet ik heel goed”. (Psalm 139:13 en 14 BGT)