Chris, wat er ook is!

Opeens besteed ik al mijn tijd met vrienden’

Je verjaardag vieren… doe je dat het liefst met familie of met vrienden? Merk jij dat je steeds meer tijd aan vrienden besteedt? Zelfs als je de hele dag met hen hebt gesproken zit je tijdens je huiswerk zomaar een uur te appen of te reageren op die grappige filmpje op Tiktok van een vriend of vriendin. Vriendschappen zijn belangrijk in de puberteit en hoe dat werkt leggen we je uit!

Wie worden je nieuwe vrienden?

Vriendschappen veranderen. Naast dat je lichaam verandert, verandert er nog veel meer. Met wie je omgaat en ook hoe je met een ander omgaat. In de tienertijd ga je verschillende nieuwe vriendschappen aan; in de klas, bij de sportvereniging of bij de jeugdclub van de kerk. Je gaat met veel nieuwe personen optrekken. Met wie word je vrienden? Vroeger was het heel gewoon; je speelde samen met de lego, dus was je vrienden, nu ga je kijken of het met iemand echt klikt. Je bent nu geen vriend meer van iemand alleen omdat je dezelfde interesses hebt, zoals gamen of muziek, maar het wordt belangrijk hoe de ander over dingen denkt. Hoe de ander over school, gezondheid of over God denkt.  

Hoe een ander denkt kom je te weten als je met de ander praat. Praat over geld, over school, over sporten, over hobby’s, over de kerk. En al pratend vorm je een eigen mening over… geld, school, God, noem maar op. Logisch dat je veel tijd aan je vrienden besteedt en eindeloos kan praten en chillen én dat de tijd voorbij gaat voordat je het door hebt. Dus de volgende keer zeg je thuis: ‘Sorry mam dat ik te laat ben, ik ben mezelf aan het ontwikkelen’ ;).

Vrienden voor het leven

Vrienden worden in deze tijd echt belangrijk voor je. Je gaat veel tijd met hen doorbrengen en je gaat veel met je vrienden delen. Dat zijn mooie momenten, dat worden mooie herinneringen, want vriendschappen voor het leven worden gevormd. Maar er kunnen ook lastige momenten zijn, omdat vrienden je ook kunnen kwetsen en jij je eenzaam kan voelen al ben je op een feestje en sta je tussen vrienden in.

In deze periode ontwikkel je mensenkennis. Je leert eigenschappen van veel verschillende mensen, humor; sportief, eigenzinnig of behulpzaam. Je gaat in deze tijd niet alleen je eigenwaarde ontwikkelen maar ook de waarde van een relatie, de waarde van de ander voor jou. Daardoor leer je relaties aangaan en onderhouden. Door het oplossen van akkefietjes of enorme ruzies. Door alle contacten ontdek je eigenschappen van jezelf en je leert wat jij belangrijk vindt, zoals vertrouwen, eerlijk zijn of respect. Goede vriendschappen helpen je ook om meer geduld te krijgen, leren je anderen te accepteren zoals ze zijn en je eigen grenzen aan te geven. Je ontwikkelt je eigen persoonlijkheid. En dat heb je in latere relaties nodig.

Oefening baart kunst

Wil jij later graag een goede vriend zijn, een lange mooi vaste relatie aangaan. Wees dan nu een goede vriend en ga goede vriendschappen aan. Hoe doe je dat? Samen iets leuks ondernemen, samen huiswerk maken of gaan sporten. Veel samen praten; appen en delen. Mooie momenten en verdrietige momenten. Praat over je gedachten en discussieer over jullie meningen.

Beleef samen avonturen… Wees een goede vriend! Bedenk dat jouw vriend(in) invloed heeft op jouw toekomst, en andersom ook!

Zoals men ijzer met ijzer scherpt,
zo scherpt de ene mens de ander.

Spreuken 27:17 | NBG

Even doordenken 😉

W at helpt in een vriendschap:
Positieve woorden spreken
Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je keuzes
Elkaar aanmoedigen
Luisteren naar de ander
Sorry zeggen

Dit artikel ging over de puberteit en vriendschap, hoe je sociaal verandert. Volgende week zullen we schrijven over gevoelens die op sociaal gebied ook gaan meespelen; verliefdheid.


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *