Chris, wat er ook is!

Heb jij lef online?

Wordt er online gepest om jullie heen?

S: ‘Ja, dat gebeurt heel vaak. Veel mensen maken nepaccounts op Insta om iemand uit te schelden ofzo. Dat had ik echt drie dagen geleden nog…’

Wat werd er gezegd?

S (leest voor): ‘Hoi lelijke ***, pleeg zelfmoord. *** pleetoog, ***’

M (vriendin van S): ‘Ja, soms zetten ze je allemaal in een snap of whatsapp groep en gaan dan met zijn allen lelijke dingen zeggen en daarna gaan ze allemaal weer uit die whatsappgroep.’

Online lijkt het wel makkelijker om lelijke dingen tegen iemand te zeggen! En, dat is ook zo. Wist je dat? Je ziet niet hoe de ander reageert op jouw lelijke woorden en vaak kijkt er niemand mee die hier iets van kan zeggen. Maar online pesten doet wel net zo veel pijn als offline pesten. Het nare van online pesten is dat niet altijd duidelijk is wie de dader is. Daarnaast zien veel meer mensen het pestgedrag en een bewerkte foto kan jaren later weer opduiken. De impact is groot en het moet stoppen!

Maar hoe zit het eigenlijk met voor elkaar opkomen? Is dat ook makkelijker online? Als jij normaal gesproken veel lef hebt en voor mensen opkomt zal je dat online ook makkelijker doen, maar als je dit normaal spannend vindt dan is er grote kans dat je dit online ook spannend vindt. En, spannend is het ook! Maar jij hebt wel invloed en je hebt de keus om iets te doen.

Een paar tips die je kunnen helpen om te reageren op pesten online:

  • ‘Doe even normaal’, zou je kunnen zeggen in de appgroep of in een privébericht aan de pester. Ook kan je een vraag stellen als: ‘waarom zeg je dit?’. Als je het in de appgroep zegt is het voordeel dat anderen – die het misschien ook wel met jou eens zijn – het ook zien. Het voordeel van een privébericht is dat het een ruzie in de appgroep kan voorkomen.
  • Stuur diegene die wordt gepest een berichtje! Diegene voelt zich waarschijnlijk rot en alleen. Laat weten dat je het naar vindt wat er wordt gezegd.
  • Zoek een medestander. Een medestander is iemand die hetzelfde denkt. Praat met je vrienden (of anderen in de appgroep) over het pestgedrag en bedenk met elkaar een oplossing. Samen sta je sterker!

Word jij online lastiggevallen? Dit kun je melden op www.meldknop.nl en je kunt met ons praten via de anonieme chat.


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *