Chris, wat er ook is!

Verliefdheid of houden van…?

En dan opeens… bloos je wanneer je het niet wil. Je kan alleen maar aan één iemand denken. En je weet het zeker; met deze persoon ga ik trouwen! Je vindt diegene echt fantastisch! Je houdt echt met heel mijn hart van de ander. Je bent verliefd en voelt liefde. Of zijn dat verschillende emoties? Weet jij het verschil? Wat voelt fijner? Hoe weet je of je van iemand houdt of dat je alleen verliefd ben? Er zit een duidelijk verschil tussen verliefdheid en liefde en dat leggen wij je uit :).

Verliefdheid

Ken je de uitspraak ‘Liefde maakt blind’? Eigenlijk kan men beter zeggen: verliefdheid maakt blind, want als je verliefd bent dan denk je niet zo kritisch. Verliefdheid en liefde zijn twee zeer verschillende dingen. Wat is verliefdheid? Verliefdheid is een gevoel. Je voelt je gelukkig bij iemand en je wilt die persoon zo vaak mogelijk zien. Je denkt de hele tijd aan diegene en krijgt er een warm gevoel van. Alles aan de ander is ontzettend leuk en fijn. Je zit dan op een roze wolk! Je vindt iemand helemaal geweldig; hij is zo eerlijk, zo knap en zo goed in sport. Of zij is zo mooi, zo gezellig en enorm behulpzaam. De ander is geweldig en alles wat je leuk vindt! Je ziet geen negatieve dingen. Je kan je niets anders voorstellen dan je hele leven bij de ander te willen zijn. Verliefdheid geeft een heel fijn en –bijna – onoverwinnelijke gevoel. Dit komt door hormonen in je lijf die enorm toenemen en je blij maken als hij/ zij in de buurt is. Leuk toch?! Zeker, maar het kan ook heel onzeker zijn als diegene jou niet leuk vindt.

Verliefdheid blijft niet voor altijd, of in ieder geval niet in die heftigheid. Gelukkig ook maar, want dat zou ook heel vermoeiend zijn. En, eerlijk is eerlijk, niet iedereen wordt zo heftig verliefd. Die roze wolk verdampt, de zon schijnt erdoor en dan zie je opeens de kattige randjes van haar persoonlijkheid, zijn stinkzweet als hij heeft gesport of haar lichte ontvlambaarheid als haar moeder haar vraagt om de afwas te doen. En wat nu? Zie je het niet meer zitten of kies je toch voor die persoon, inclusief zijn of haar minder leuke kanten?

Liefde

In het laatste geval, als je kiest voor de ander, dan kies je voor liefde. Liefde is een keuze voor de ander. Die keuze maak je elke keer weer op nieuw, het is geen gevoel dat zo weer over kan zijn zoals bij verliefdheid. En als je samen die keus maakt voor elkaar maakt kan je 40 jaar samen zijn met dezelfde persoon. Je kiest ervoor om van iemand te houden terwijl diegene niet altijd op zijn leukst, knapst of gelukkigst is. Maar hoe maak je die keuze? Hoe weet je of iemand echt bij je past? Dat moet je uitzoeken en misschien weet je al wat dingen die je belangrijk vindt in een relatie. Dat diegene bijvoorbeeld hetzelfde geloof heeft, dezelfde humor,dezelfde dingen leuk vindt of dat je heel goed met elkaar kan praten. Om daarachter te komen zul je met diegene tijd moeten doorbrengen en moeten praten over de dingen die jij belangrijk vindt. Iedereen maakt de keuze voor een partner voor zichzelf en dat is een zoektocht. Die ga je in eerste instantie aan in je verkeringstijd, maar in die 40 jaar samen kun je ook nog een heleboel uitzoeken ;). Volgend week schrijven wij over verkering!

Even doordenken 😉

  • Ben je al wel eens verliefd geweest?
  • Wat vind jij belangrijk in een relatie?
  • Ken je mensen die al 40 jaar samen zijn?

Geen reactie mogelijk.