Chris, wat er ook is!

‘Yes, mijn lijf verandert!’

 
 ‘Yes, mijn lijf verandert!’

Voel jij je wel eens ongemakkelijk bij het omkleden in de kleedkamer van de gymzaal? Baal je er wel eens van dat je zo lang bent, dat je in de klas onderuitgezakt moet zitten omdat je achterbuurman anders gaat zeuren dat hij het bord niet kan zien? Of kijk je soms met frustratie in de spiegel naar die groeiende puistjes in je gezicht? Gefeliciteerd, je zit in de puberteit!

Groeispurt 

In de puberteit verander je helemaal; dat is te zien aan je lichaam. In korte tijd kunnen je voeten zomaar twee schoenmaten zijn gegroeid. Daarna worden je armen en benen een stuk langer. Vooral in die tijd kan je je soms slungelig of onhandig voelen. Maar gelukkig volgt je romp en komt alles weer met elkaar in verhouding. Deze groei is echt een spurt, dat betekent een soort sprintje; je lichaam maakt een sprintje in het groeien. Zo kan het ook dat in de klas opeens grote verschillen zijn: de ene heeft het sprintje al gemaakt en bij de ander komt het wat later. De veranderingen in je lijf worden aangewakkerd door hormonen.

Seksuele ontwikkeling

Die hormonen zorgen ook voor je seksuele ontwikkeling. Laten we meteen even wat dingen uit de weg ruimen. Want als wij het over seksualiteit hebben, denken we niet alleen maar aan ‘de daad’, het hebben van seks. Dat is misschien wel het meest intieme wat je met iemand kan ervaren, maar seksualiteit begint eigenlijk al als je nog heel jong bent, bij je eigen lichaam. Jij hebt van kinds af aan een seksuele ontwikkeling gehad. Je bent gegroeid als een jongen of een meisje.

In de tienertijd blijft je lichaam zich ontwikkelen. Zo krijg je bijvoorbeeld schaam- en okselhaar. De meeste meiden worden rond hun dertiende ongesteld, waarna hun borsten, schaamhaar en clitoris[1] verder gaan groeien. Jongens hebben hun eerste zaadlozing en zullen merken dat hun penis, borst- en/of gezichtsbeharing groeien.

En misschien ontdekte jij soms plekjes die lekker voelden, zonder dat je precies wist wat het was. Je werd misschien wel voor de eerste keer verliefd, je had voor het eerst een natte droom[2] of werd ongesteld. Dit zijn allemaal vormen van seksuele ontwikkeling die zich al in jouw lijf af hebben gespeeld, of die jou nog te wachten staan. Die seksuele ontwikkeling zorgt ervoor dat je lichaam zich voorbereidt om kinderen te kunnen krijgen (even plastisch gezegd).  Maar tegelijk met die seksuele ontwikkeling komen ook seksuele gevoelens – en dat zijn fijne gevoelens: je aangetrokken voelen tot iemand anders; verliefd zijn; de fijne plekjes op je lichaam; opgewonden worden.  Ieder mens is een seksueel mens. Seksuele verlangens en gevoelens zijn dus ook heel natuurlijk. 

Onzekere gevoelens 

Gevoelens die ook aangewakkerd worden, zijn die van onzekerheid. Het kan je onzeker maken om je lichaam te zien veranderen. Je vraagt je af wat anderen van je vinden en of je wel aantrekkelijk bent voor anderen. Uit twijfel ga je jezelf misschien wel onbewust met anderen vergelijken. Het kan ook zijn dat je om je heen ziet hoe vrienden of klasgenoten wel al veranderen, maar jij nog niet. Ook dat is normaal en hoef je je geen zorgen te maken.

Vrienden.

Naast dat je lichaam verandert, verandert er nog veel meer. Met wie je omgaat en ook hoe je met een ander omgaat. Vroeger was het heel gewoon; je speelde samen met de Lego, dus was je vrienden; nu ga je kijken of het met iemand echt klikt. Je bent nu geen vriend meer van iemand alleen omdat je dezelfde interesses hebt, zoals gamen of muziek, maar het wordt belangrijk hoe de ander over dingen denkt. Hoe de ander over school, gezondheid of over God denkt.   

Waarom ga ik door die puberteit? 

Veranderingen, de groeispurt, kritisch naar jezelf kijken; het hoort allemaal bij de puberteit. Deze tijd is voor iedereen anders. Het is de tijd waarin jij gaat ontdekken of beslissen wie jij bent en waar jij voor staat. De puberteit kan je onzeker maken en het voelt niet altijd als een feestje; maar is een belangrijke stap in het volwassen worden, waarbij je nog meer wordt wie jij echt bent! 

Vrienden worden in deze tijd echt belangrijk voor je. Je gaat veel tijd met hen doorbrengen en je gaat veel met je vrienden delen. In deze periode ontwikkel je mensenkennis. Je leert eigenschappen van veel verschillende mensen: ze hebben bijvoorbeeld humor, zijn sportief, eigenzinnig of behulpzaam. Je gaat de waarde van een goede vriendschapsrelatie ontdekken, de waarde van de ander voor jou. Je leert vriendschappen op te bouwen en te onderhouden, zoals door het oplossen van akkefietjes of enorme ruzies. Zo ontdek je eigenschappen van jezelf en je leert wat jij belangrijk vindt, zoals vertrouwen, eerlijk zijn of respect. Je ontwikkelt je eigen persoonlijkheid. En dat heb je in latere relaties nodig. 

Alle veranderingen in je lijf en gevoelens zijn nieuw en kunnen verwarrend zijn. Wees welkom bij chatmetchris.nl om erover te praten!  

Alise Vleesenbeek
artikel heeft gestaan in het jongerenblad Pit (HGJB)


[1] De clitoris is een klein bobbeltje bovenin de vagina

[2] Je kunt een zaadlozing krijgen in je slaap. Dit heet  een natte droom. Bij een natte droom hoeft een jongen niet per se over seks gedroomd te hebben.


Geen reactie mogelijk.