Chris, wat er ook is!

Echtscheiding

Als je net gehoord heb dat je ouders uit elkaar gaan is dat niet leuk. Vanaf nu is alles anders en je leven staat behoorlijk op de kop. In Nederland gaan 1 op de 3 stellen uit elkaar. Dat betekent dat er elk jaar 70000 kinderen & jongeren zijn die een (echt)scheiding van hun ouders meemaken. Het is vaak heel heftig om hier mee geconfronteerd te worden. De meeste kinderen & jongeren vinden het een hele onrustige en onzekere periode in hun leven.

Scheiden, dat kan toch niet waar zijn? En hoe moet dat dan? Moet je nu verhuizen?  Alsof jij niks anders aan je hoofd hebt. Ze zeggen tegen jou toch altijd dat je ruzies moet oplossen, en nou doen ze het zelf niet eens! Ze zien er ook allebei verdrietig uit, misschien zie je ze ineens huilen, wat moet je daar nu mee? Elke tiener & jongere gaat op een andere manier met de scheiding om. Je kunt dan ook hele verschillende dingen voelen, sommige jongeren voelen zich opgelucht omdat de ruzies tussen hun ouders eindelijk stoppen. Anderen jongeren zijn boos, verdrietig, teleurgesteld of ze schamen zich voor het feit dat hun ouders gescheiden zijn.

De ene scheiding is de andere niet. Al je ouders nog goed met elkaar overweg kunnen en alles goed samen regelen, heb je kans dat het verwerken van de scheiding je wat makkelijker afgaat. Maar verdrietig en moeilijk is het altijd. Als je ouders ruzie blijven maken na de scheiding en er verandert ontzettend veel voor jou, dan is het een veel moeilijker om dat te verwerken. Het kan dan ook lang duren voor je je weer een beetje ‘de oude’ voelt! Het kan gebeuren dat als je ouders slecht over elkaar praten tegen jou of tegen anderen dat het bij jou tot een loyaliteitsconflict leiden. Je hebt dan het gevoel hebben, verscheurd te worden tussen je vader en moeder.

Hoewel een scheiding heel heftig is en het een tijdje zal duren voordat alles weer gewoon en vertrouwd voelt, komt dat meestal wel. Met de meeste jongeren gaat het na twee jaar weer beter. Neem de tijd ervoor, je mag er echt op vertrouwen dat je je weg wel weer gaat vinden.

Een paar tips voor jou;

  • Weet dat de scheiding niet jouw schuld is; Je kunt de neiging hebben om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Veel jongeren denken dat jouw gedrag de scheiding heeft veroorzaakt.Veel jongeren hebben dat. Het is belangrijk dat je weet dat jij nooit de oorzaak van de scheiding kunt zijn! Een scheiding is iets tussen ouders. Daar kun je niets aan doen!
  • Probeer tegen je ouders eerlijk te zijn over de dingen waar jij last van hebt. Lelijke dingen zeggen over elkaar? Dat moeten ze niet tegen jou doen!
  • Vraag je ouders om te stoppen met ruzie maken; Het is heel naar als ouders ruzie maken waar je bij bent. Vertel je ouders hoe jij je voelt als zij ruzie maken. Vaak hebben ouders helemaal niet door hoe naar dat is voor jou. Vraag of ze willen stoppen met ruzie maken. En als dat niet lukt, vraag dan of ze ergens anders ruzie willen gaan maken. Als dat ook niet lukt, ga dan zelf even ergens anders heen. Zodat je het geruzie niet hoeft te horen.
  • Stel vragen; De meeste jongeren hebben veel vragen over hoe het allemaal gaat lopen tijdens en na de echtscheiding. Probeer je vragen bij je ouders te stellen of bij iemand die je vertrouwt. Elke vraag is oké en vaak lucht het ontzettend op om je vragen te stellen.
  • Tot slot; praat erover met iemand die je vertrouwt; het helpt om gevoelens te delen met anderen. Je kunt ook (anoniem) chatten.

Een website waarop jongeren met elkaar van gedachten wisselen op een forum is  www.villapinedo.nl.