Chris, wat er ook is!

Seks in mijn relatie

Knuffelen, hand in hand lopen, zoenen, strelen, elkaar bevredigen, seks. Het hoort er allemaal bij. We noemen het maar even bij de naam, dan weten we waar we het over hebben ;). Als je verkering hebt voel je, je aangetrokken tot de ander. Seksuele gevoelens, intimiteit en relatie horen bij elkaar, maar hoe ontwikkelen die in de loop van de tijd in verhouding tot elkaar? En dan heb je ook nog te maken met het verschil in denken en praten over seks tussen je vrienden die niet naar de kerk gaan en je vrienden uit de kerk of wat je ouders je hebben geleerd. En tussen al die verschillende ideeën moet je zelf keuzes maken: Wat doe je wel en wat doe je niet? Wanneer weet je wanneer iets goed is en of je eraan toe bent?

Seksualiteit

Wanneer wij het over seksualiteit hebben denken we niet alleen maar aan ‘de daad’, het hebben van seks. Dat is misschien wel het meest intieme wat je met iemand kan ervaren, maar seksualiteit begint eigenlijk al bij je eigen lichaam en heel jong. Jij hebt van kinds af aan een seksuele ontwikkeling gehad. Je lijf groeide en ontwikkelde zich en misschien ontdekte jij soms plekjes die lekker voelde zonder dat je bewust was wat dat dan was. Je had voor het eerst een natte droom of werd ongesteld. Die seksuele ontwikkeling zorgt ervoor dat je lichaam zich voorbereid om kinderen te kunnen krijgen (even plastisch gezegd). Met die seksuele ontwikkeling komen ook de seksuele gevoelens, je aangetrokken voelen tot iemand anders; verliefd zijn; de fijne plekjes op je lichaam; opgewonden worden. Seksuele gevoelens zijn fijne gevoelens. In een relatie, als je verliefd bent, komen deze gevoelens in alle hevigheid naar voren. Dat kan niet alleen prettig zijn maar ook verwarrend.

Making love

Die seksuele gevoelens zijn niet alleen fijn, maar ook een sterke kracht en dat is niet voor niks. Seksuele aantrekkingskracht is vergelijkbaar met een kracht van twee magneten, je wordt als het ware naar die ander toegetrokken. Daarom is het lastig om van elkaar af te blijven, zeker als je verliefd ben. Waarom is seksualiteit zo’n sterke kracht? God heeft dat zo bedacht, Hij is maker van het leven en de maker van seksualiteit. Hij heeft seksualiteit gegeven als het ultieme verbindingsmiddel. Het is een onweerstaanbare sterke kracht en je raakt met elkaar verbonden. Door seksualiteit groei je in liefde voor elkaar, je gaat steeds meer van elkaar houden.

Bij intiem contact wordt er namelijk een stofje, een hormoon, in je lichaam aangemaakt. Dat gebeurt al bij een diepgaand gesprek of bij een liefdevolle aanraking. Maar hoe intiemer het contact, des te meer van het stofje vrijkomt. Bij vrouwen is dit het hormoon oxytocine, bij mannen het hormoon vasopressine. Deze hormonen zorgen er onder meer voor dat je, je hecht aan de ander. Als je zoent of dicht tegen elkaar aan zit en zeker als je seks met elkaar hebt. Het is een soort superlijm, die je aan elkaar verbindt. Je voelt je vertrouwd bij elkaar. Je voelt je verbonden. Als je niet bij elkaar bent houd je toch onbewust rekening met wat de ander ervan zou vinden. Je hart en je gedachten raken met elkaar verweven. Dat is heel handig als je bij elkaar blijft, want dat helpt de relatie goed te houden.

Hollywood seks

Seksualiteit is waardevol en intiem omdat je samen uitzoekt wat jullie fijn vinden. Samen elkaars lichaam gaan ontdekken. Dat gaat soms onhandig en zeker niet zoals in Hollywoodfilms. 😉 Juist vertrouwen blijkt te groeien in een relatie waar niet veel ervaring wordt meegenomen. Erop kunnen vertrouwen dat de ander volledig geniet van het samenzijn met jou, lukt makkelijker als er geen schaduw van andere relaties is. Seksualiteit is om samen van te genieten. Vergeet niet dat alle stapjes die jullie nemen om intiemer te worden nog steeds belangrijk zijn maar ook blijven. Ook als je jarenlang samen bent dan is het fijn om hand in hand te lopen en lieve woordjes te horen. Sla deze stappen niet over maar doe ze met aandacht en liefde. Dan zit je misschien later samen op de bank vlak naast elkaar een boek te lezen en te genieten van het samenzijn.

Daarom…

Het Bijbelse ideaal van seksualiteit is binnen de veiligheid van liefde en trouw. De Bijbel spreekt openhartig over seksualiteit. Daarin staat dat seksualiteit iets moois is. Het is een sterke kracht, die mensen aan elkaar verbindt. God geeft ons een verbond, het huwelijk als een bescherming voor het meest intieme wat je met de ander kan delen. Zodat je binnen die bescherming jezelf bloot kan geven (letterlijk & figuurlijk), jij daarvan kan genieten, de liefde kan groeien en je verbonden kan voelen met de ander.

Even doordenken 😉

Hoe ziet jouw ideale relatie eruit? Wil je samen oud worden? Een mooie en lange relatie hebben?
– Zoek dan eens wat de Bijbel allemaal zegt over relaties (zie kader).  
– En vraag ook eens aan een stel in je omgeving hoe zij al zo lang samen zijn.


Geen reactie mogelijk.