Chris, wat er ook is!

‘Help, ik denk negatief. Ben ik nu depressief?’

Verdrietig zijn, je down voelen of onzeker zijn over jezelf. Iedereen heeft die momenten af en toe. Maar het kan ook zijn dat je daarin blijft hangen, dat je je dagen en weken achter elkaar somber voelt. Je komt het liefst niet meer uit je bed, een simpel gesprek met een ander voelt heel zwaar, je geniet niet meer van de dingen die je doet. Als dat gebeurt is het belangrijk om je af te vragen waardoor dat komt; is er iemand overleden of ben je verdrietig om een andere reden. Het is niet erg om momenten somber te zijn, maar er moeten ook wel weer momenten komen dat je je niet somber bent en wel van dingen kunt genieten.

Wat te doen met piekergedachten?

Omdat veel mensen wel eens last hebben van negatieve gedachten en van piekergedachten geven we daar een aantal tips voor (dit is natuurlijk niet het antwoord op een echte depressie, maar kunnen je een beetje helpen om met het piekeren en je gedachten om te gaan):

  • Las een piekerhalfuurtje in, schrijf op dat moment al je gedachten op. Zo voorkom je dat je al je tijd bezig bent met het wegduwen van je negatieve gedachten. Doe dit half uurtje niet net voordat je gaat slapen. Geef jezelf de tijd om daarna nog even iets leuks te doen/afleiding te zoeken en er echt niet meer aan te denken.
  • Daag je gedachten uit. Je bent misschien bang voor wat mensen denken. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Hoe groot is de kans dat mensen negatief over je denken? En, hoe erg is het eigenlijk als mensen negatief over je denken? Andere gedachten kan je ook op deze manier uitdagen.
  • Zet er een andere gedachte voor in de plaats. Je gedachten beïnvloeden je gevoel. Als je negatief denkt geeft dat je ook een negatief gevoel. Als je denkt: ‘Mensen denken vast dat ik er gek uitzie’, kan je daar verschillende gedachten voor in de plaats zetten. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind zelf dat ik er leuk uitzie, dus dat is oké. Het maakt niet uit wat anderen denken’, of: ‘De ander vindt dat ik er leuk uitzie’, of: ‘De ander vindt helemaal niks van hoe ik er uit zie’. Wat echt waar is maakt eigenlijk niet uit, het gaat om jouw gedachte erover en deze positievere gedachten gaan jou meer helpen dan de gedachte ‘ik zie er gek uit en anderen vinden dat vast ook’.

Depressief?

Als je depressief bent dan ben je veel tijd achter elkaar somber, het lukt je helemaal niet of bijna niet van dingen te genieten en je bent veel moe. Concentreren op dingen die je moet doen is lastig, zoals je schoolwerk. Slechte cijfers halen is dan het gevolg en wordt je daardoor nog onzekerder. Overweeg je om te gaan spijbelen of besluit je dat ook te doen. Omdat ‘het toch niet lukt’.

Als je depressief gaat het slapen vaak slecht, dit maakt het lastig om overdag dingen goed te kunnen doen. Je gaat ook minder eten, je voelt je moe en je hebt geen zin om dingen te ondernemen.
Veel piekeren en vaak negatieve gedachten hebben is ook een kenmerk van depressiviteit. Als je een aantal van deze dingen herkent is het belangrijk om hulp te zoeken. Hulp in de vorm dat je anderen vertelt hoe jij je voelt. Erover praten is de eerste stap naar beterschap. Je kan contact zoeken via onze anonieme chat.
Zoek iemand in je eigen omgeving bij wie je jouw verhaal kwijt wilt; een vriend, vriendin of iemand in je familie of kerkelijke gemeente. Dit zal heel zwaar zijn voor jou, maar het kan wel opluchten als je het vertelt. En hoewel de persoon het moeilijk zal vinden om te horen hoe somber jij je voelt, hij/zij zal uiteindelijk blij zijn dat je het vertelt.

Hou het niet voor jezelf!

Zoals in het filmpje(kijk tot 1.10 ) over depressie te zien is, doen mensen vaak ontzettend hun best om een depressie te verbergen en dit kost hen ontzettend veel energie. Energie die je op dat moment al heel weinig hebt. Hou het dus niet voor jezelf!


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *