Chris, wat er ook is!

De ware

Geloof jij dat ‘de ware’ bestaat? Ben jij op zoek naar die ene persoon die voor jou bestemd is? Die perfect bij jou past. Die ene soulmate je écht gelukkig gaat maken, gewoon omdat jullie zó voor elkaar bestemd zijn. Hollywood weet het wel, zo’n romantisch ideaal bestaat. Maar als je om je heen kijkt blijkt een relatie toch vaak wat ingewikkelder… Hoe zit het nou echt met die ware? Waar komt het idee vandaan en kan het echt; de ware vinden?

De missende wederhelft

Alle manieren van denken komen ergens vandaag. En het idee dat wij hebben over ‘de ware’ is al heel erg oud en is bedacht door de Griekse filosoof Plato. Misschien bekend? Nou ja, ik ben er niet voor de les in filosofie, maar we hebben het over de ware. En Plato heeft het volgende verhaal opgeschreven: Twee mensen waren ooit één wezen; met twee gezichten, vier armen, vier benen en mannelijk en vrouwelijk tegelijk. Heb je al een plaatje in je hoofd? 😉 Dat ziet er grappig uit. Maar dat wezen was dus heel gelukkig en dat vonden ‘de goden’ geen goed idee, dus voor straf werd het wezen in tweeën gehakt en sindsdien moesten mensen – volgens Plato – voor altijd op zoek naar die ene, perfect passende, missende wederhelft. Op zoek naar jouw ware.

De realiteit

En, bestaat die ware? Is er iemand die perfect bij jou past en ben jij zelf de perfecte persoon voor een ander? Dat kan zeker, maar dat vraagt wel wat van jou en van de ander. Want dat bij elkaar passen is niet iets van wat er gewoon is, maar waar je samen voor kiest of anders gezegd; samen aan werkt.
Ken je die twee oude mensen, misschien je eigen opa en oma, die al zo lang met elkaar getrouwd zijn, dat ze precies weten wat de ander bedoelt en nodig heeft? Die zo met elkaar verstrengeld zijn, dat ze niet meer zonder elkaar kunnen. Om jaloers op te worden!
Wat opvalt aan oudere mensen, die lang samenzijn, is dat ze heel zeker van elkaar zijn. Ze horen bij elkaar en misschien mopperen ze af en toe eens op elkaar, maar twijfelen of ze bij elkaar horen, dat is er meestal niet meer. Ze hebben namelijk jaren geleden voor elkaar gekozen. En aan die keuze zijn ze trouw bleven, ze zijn aan elkaar verbonden en zijn met elkaar vergroeid. Niet letterlijk, zoals in de mythe, maar geestelijk en emotioneel. Ze waren aan het begin niet per se de ware voor elkaar, maar zijn de ware geworden. Ze zijn aan elkaar vergroeid, steeds meer naar elkaar toegegroeid.

Verwachtingen

Je hebt misschien hele duidelijke verwachtingen van jouw ware; lang, klein, blond, donker, met heel veel humor of juist wat serieus. En als je dan iemand vindt die daar precies aan voldoet, is dat dan de ware? Is dat een garantie dat je relatie helemaal perfect gaat? Nee, want je moet er samen voor gaan en aan werken. Dat je, ook als het moeilijk wordt voor elkaar blijft kiezen. Juist als je met elkaar ook het niet perfecte deelt voel je je meer en meer verbonden met elkaar. Als je ook elkaars lelijke kanten mag zien en durft te (laten) zien. Niet perfect hoeven zijn, geen perfectie te verwachten geeft de mogelijkheid om jezelf bij de ander te zijn en zo samen te vergroeien.

Mag je helemaal geen eisen hebben voor je toekomstige partner? Ja zeker wel. Je mag verwachten dat hij/zij integer en eerlijk is, vriendelijk en geduldig. En als jij voor God hebt gekozen dan is het zeker belangrijk dat  je samen kan groeien in geloof en in relatie met God. Dan maak je de kans om de ware voor elkaar te zijn allemaal maar groter!

Eenheid

En dan? Dan zijn trouw en liefde nog steeds een keuze. En die keuze is geen gemakkelijke keuze. Er komen voor elk stel moeilijke tijden. Elke koppel heeft met voor en tegenspoed te maken. Momenten dat je niets voor elkaar voelt. Als je in die momenten wilskracht, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen toont, dan komt er een moment dat je ervaart dat je bij elkaar hoort, dat je inderdaad samen één bent: Vier armen, vier benen, twee gezichten. Een dubbel mens, de ware voor elkaar!


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *