Chris, wat er ook is!

Eenzame feestdagen? Als tiener?!

December, de maand van de feestdagen, gezelligheid en samen zijn… Maar óók de maand waarin het thema ‘eenzaamheid’ weer regelmatig langskomt. Vaak gaat het dan over eenzame ouderen met kerst, of mensen die zich alleen voelen tijdens de feestdagen. “Ouderen?”, denk je nu misschien… “en ik dan?”.

Een grote groep jongeren voelt zich eenzaam. Volgens onderzoek heeft 20% van de tieners weleens met eenzaamheid te maken. Je kunt je eenzaam voelen doordat je bijvoorbeeld gepest wordt, je nergens bij hoort, verhuisd bent of in een moeilijke thuissituatie verkeerd. Die eenzaamheid lijkt soms wel een beetje een taboe onder tieners. Want met zoveel vrienden en volgers op social media is eenzaamheid misschien een beetje not done? Als tiener hoor je toch een heel uitgebreid sociaal netwerk te hebben? Durf jij dan nog te zeggen dat jij je soms toch heel eenzaam voelt?

Niet verbonden
Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt met anderen, je verlaten voelt. Zelfs als je thuis je ouders om je heen hebt, kun je je toch eenzaam voelen, omdat als tiener juist het contact met leeftijdsgenoten ook erg belangrijk is. Het kan zijn dat je minder contact hebt met leeftijdsgenoten dan je zou willen. Of je hebt wel mensen om je heen, maar een goede vriend of vriendin met wie je alles kan delen, mist.

En ja, het is niet gek dat je je eenzaam voelt met 400 vrienden op Facebook. Contacten op social media zijn vaak op afstand en minder persoonlijk dan vriendschappen in ‘real life’. Veel jongeren geven toe het echte, ‘real life’ contact te missen. Eenzaamheid is niet raar en veel jongeren voelen zich weleens eenzaam. Wel kan het een probleem worden als je het heel sterk en langdurig blijft voelen. Wat zou je dan kunnen doen?

Tip 1: Praten
Praat met iemand die je vertrouwt over je gevoelens van eenzaamheid. Met wie zou jij kunnen gaan praten? Weet dat je altijd op onze chat mag komen

Tip 2: Zelfvertrouwen
Sommige jongeren voelen zich eenzaam, omdat ze verlegen zijn, niet zoveel zelfvertrouwen hebben en het spannend vinden om contact te leggen. Probeer eens iemand te groeten of een praatje te maken. Wie weet wat er uitkomt :). Jij bent leuk zoals je bent!

Tip 3: Ontmoeten
Een hobby, een sportclub, vrijwilligerswerk of andere activiteiten waarbij je iets leuks te doen hebt, helpen soms om nieuwe mensen te ontmoeten. Meer tijd steken in mensen in ‘real life’ dan in social media.

Tip 4: Delen
Als je vooral oppervlakkige vriendschappen hebt, probeer dan eens vaker te vertellen wat je ergens van vindt of hoe je je ergens over voelt. Durf eerlijk te zijn over hoe het met je gaat.

Tip 5: Eenzame momenten
Probeer eens te denken aan een vorig moment dat je je eenzaam voelde. Wat deed je toen wat je hielp? Of wat had je kunnen doen?

Tip 6: Last, but not least…
Wanneer je gelooft, kun je ook denken aan Jezus. Eenzaam in een stal naar de aarde gekomen, nadat nergens een plek voor Hem was. Later gestorven aan een kruis, door God verlaten, zodat jij nooit door God verlaten zou zijn. Daar mag je je ook aan vasthouden. Dat God er elke dag voor je is en je met alles, ook je eenzaamheid, bij Hem terecht kunt!


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *