Chris, wat er ook is!

10 handige tips voor de brugklas

Als je net in de brugklas zit, is er veel veranderd. In plaats van je vertrouwde groep 8-lokaal zit je nu in tientallen verschillende lokalen, die je ook nog maar eens moet zien te vinden. Eerst was je de oudste en kende iedereen je, nu zit je op een school met honderden leerlingen en ben je de jongste. Niet gek, dat dit even wennen is voor je! Graag geven we je 10 tips waardoor het wennen in de brugklas makkelijker gaat.

Tip 1: Slaap voldoende.

Als je op de middelbare school zit heb je ongeveer 9 uur per nacht slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Dat heb je nodig om te leren, maar ook om nieuwe vrienden te maken. Helaas wordt de stof (melatonine) waardoor je gaat slapen in de tienertijd steeds later aangemaakt, zodat je pas laat in de avond slaap krijgt. Tóch heb je veel slaap nodig.

Tip 2: Voor het slapen geen tv kijken, gamen en/of appen.

Het licht van schermen verminderd de aanmaak van het slaaphormoon. Duisternis bevorderd de aanmaak. Lees voordat je gaat slapen bijvoorbeeld een leuk boek.

Tip 3: Koop een wekker

Laat je mobiel ’s avonds beneden liggen en neem hem niet mee naar je slaapkamer. Je slaapt een stuk beter zonder je mobiel naast je.

Tip 4: Geniet en lach veel

Vrolijke mensen worden vaak vriendelijk behandeld. Je eerste jaar op de middelbare school is een bijzonder jaar. Geniet van al het nieuws wat je leert, van de nieuwe mensen die je leert kennen en van je wereld waarin je steeds meer gaat ontdekken.

Tip 5: Wees aardig

Wie goed doet, goed ontmoet, is het gezegde. Daar zit veel waarheid in. Wees aardig tegen alle leerlingen in je klas. De eerste indruk die je van hen hebt kan zomaar verkeerd zijn. Als je aardig bent, krijg je meer de kans om alle leerlingen te leren kennen en zo te ontdekken met wie jij bevriend wil zijn.

Tip 6: Voorkom pestgedrag

Vaak zijn kinderen die pesten populair in de groep. Wees geen meeloper, maar kom op voor degene die wordt gepest. Doe dit niet in je eentje, maar vraag een stel klasgenoten om je te helpen. Jij kunt samen met anderen een groot verschil maken.

Tip 7: Wees een echt brugklasser 🙂

Trek je niets aan van tweedeklassers die je uitschelden voor brugpieper, zij waren een paar maanden terug zelf brugklassers en vinden het maar wát stoer dat ze nu in de tweede klas zitten. Gaat het treiteren te ver, praat erover met je ouders en/of je mentor.

Tip 8: Wees jezelf

Trek bijvoorbeeld kleding aan waarin jij je zeker voelt. Dan straal je dat ook uit. Wees jezelf, doe jezelf niet anders voor dan je je voelt. Als je jezelf bent, is het voor anderen makkelijker om jou beter te leren kennen. De kans is dan groter dat je vrienden krijgt die echt bij jou passen.

Tip 9 : Maak je huiswerk direct op de dag dat je het hebt gekregen

Stel het maken van je huiswerk niet te lang uit. Het is handig om direct uit school te beginnen met je huiswerk. Als je het huiswerk maakt op de dag dat je het op gekregen hebt, dan herinner je nog meer van de les en zo zorg je er ook voor dat je niet onverwachts voor te veel huiswerk komt te staan. Het is heel begrijpelijk dat je veel dingen niet weet, want je zit net op een nieuwe school. Als je iets niet weet of begrijpt, vraag het altijd aan je mentor.

Tip 10: Praat over moeilijke momenten

De tienertijd gaat vaak samen met moeilijke momenten. Je kunt thuis of op school moeilijke dingen meemaken die je boos of verdrietig maken. Als je iets moeilijks meemaakt, blijf er dan niet alleen mee rondlopen maar neem iemand in vertrouwen, bijvoorbeeld je mentor of je ouder(s) thuis. Je kunt ook bidden voor de situatie waarin je zit en God vragen om jou te helpen…

Wil je nog even doorkletsen over dit onderwerp? Klik hier om een anonieme chat te starten.


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *