Chris, wat er ook is!

‘Pff, het lukt mij maar niet om te concentreren en iets af te maken… hoe doe ik dat?’

Je zit nu alweer een paar weken thuis en de verveling slaat toe. Je hebt wel genoeg dingen te doen, dat is het niet, er ligt bijvoorbeeld nog genoeg huiswerk. Maar hoe zet je je daartoe? Je wordt ontzettend snel afgeleid. En hoe zit het met de andere dingen die je belangrijk vindt: sporten, muziek maken, etc. Je hebt nu zo veel tijd, maar hoe zet je je nou tot de dingen die jij graag wilt doen of moet doen?

Om te kiezen waar jij je tijd aan wilt (of moet) besteden vraag je je in eerste instantie af:

  • Wat vind ik echt belangrijk?!

Wat wil je bereiken? Wil je dit jaar je school halen? Dan zul je wel aan de slag moeten met je huiswerk. Wil je in de toekomst aan de slag als bioloog, bakker of techneut. Je zult voor alle opties iets moeten doen. Waar wil je je tijd aan besteden? Vind je je familie echt belangrijk? Je vrienden? Sport? Of je hobby? Beslis waar je echt tijd aan wilt besteden en besteed tijd aan wat je echt belangrijk vindt. Om dit te beslissen kun je alle dingen die jij wilt en moet doen onder elkaar opschrijven en alles een cijfer geven. Het belangrijkste krijgt het hoogste cijfer en het minst belangrijke een laag cijfer.  

Nu weet je wat je belangrijk vindt, maar wat als je nu heel de tijd wordt afgeleid? Dan gaan deze dingen jou helpen:

  • DOELEN; maak van de dingen die je belangrijk vindt een doel! Bijvoorbeeld: elke dag wil ik 15 minuten piano spelen óf elke dag wil ik zo’n moeilijke som van wiskunde maken. Maak je doelen niet te moeilijk en bedenk wát je precies wilt doen, wanneer en in hoeveel tijd. Schrijf je doel op, zodat je weet waar je voor gaat en splits het dan op in kleine stapjes en zet die in een planning. Zorg ook dat je herinnerd wordt aan je doel! Hang een briefje op een plek die je elke dag ziet of zet een herinnering in je telefoon.
  • BELONING; beloon jezelf wanneer je je doel hebt gehaald! Dit kan al een minibeloning zijn zoals even op social media of met een lekker kopje thee in de zon zitten na een half uur hard werken. Tip: pas de 25/5 regel toe. Doe 25 minuten wat je moet doen en geef jezelf dan 5 minuten pauze om iets anders te doen. Herhaal dit drie keer en neem dan wat langer pauze. Begin daarna opnieuw.
  • WILSKRACHT; als je weet wat je wilt en wat je belangrijk vindt, dan heb je een doel en dan ga je daarvoor. Is dat zo simpel? Nee, je hebt er wilskracht bij nodig! Je moet doorzetten en kiezen om voor iets te gaan, een mindset ‘aan zetten’ om door te gaan en je doel te bereiken. Wilskracht lijkt een beetje op spierkracht; je kunt het namelijk trainen. De eerste keren dat je een opdracht doet, lukt het je maar kort, misschien 5 minuten. Maar hoe meer je traint, hoe sterker de wilskracht wordt. Dan lukt het je om 10 minuten te focussen op je opdracht, enzovoort.

En trouwens, je af en toe even flink vervelen is helemaal niet zo erg! Je brein heeft dat juist nodig. Even geen prikkels hebben geeft je hersenen rust en je wordt er creatiever van! Veel succes met de tips.


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *