Chris, wat er ook is!

Het stormt (in de wereld en in ons leven) en dat is eng

Een paar weken geleden zat je nog nietsvermoedend op school, sprak je af met vrienden en ging je naar muziekles. Nu zit je thuis, op de bank. Misschien wel gefrustreerd over de situatie, dat je vrienden niet kunt zien of over je familie die nu wel érg dicht op je lip zit. Je kijkt af en toe met je familie het nieuws of hebt al gehoord over mensen die het virus kregen en het maakt je bang. Het lijkt steeds dichterbij te komen.

Bang zijn is niet raar, eigenlijk is angst zelfs een hele normale reactie van je hersenen en je lichaam op een enge situatie. Als er een agressieve hond op je af gerend komt blijf jij niet ontspannen staan, je rent weg of zoekt misschien naar een stok om jezelf te kunnen verdedigen. Gezonde angst helpt je ook gewoon, want als je (net zoals een baby) geen angst zou voelen bij een diepe afgrond zou je misschien wel dat stapje over de rand zetten. Je voelt geen angst en hebt dus niet door dat je dat stapje waarschijnlijk niet gaat overleven. Ook in deze tijd is een beetje bang zijn niet erg, het is goed om bewust te zijn van de dreigende situatie.

We moeten voorzichtig zijn, ja. Je verstand gebruiken en nadenken over de risico’s van de keuzes die je maakt. Maar wat als je nou wel ontzettend bang bent? Wat als je niet kunt stoppen met je zorgen maken over jezelf, je familie en wat er met de wereld zal gebeuren?

En wat als die angst je niet loslaat, dat je daar dag en nacht over nadenkt, dat het je wakker houdt en dat je er zo veel mee bezig bent dat het je somber maakt. Denk dan eens aan Jezus in de storm op het meer. Je kent het verhaal vast nog wel uit de Kinderbijbel én anders moet je het maar weer eens opzoeken. Het stormt nu namelijk! Er worden veel mensen ziek in Nederland en sommige mensen zelfs opeens doodziek. Dat kan je bang maken, dat maakt veel mensen in Nederland bang. Maar wat doet Jezus in dat verhaal? Hij slaapt, hij blijft rustig, en hij verwijt zelfs de discipelen hun klein geloof wanneer ze wel bang zijn en hem wakker maken. En dan laat Jezus zijn macht zien, hij maakt de wind en het water stil. Hij laat zien dat hij alle macht heeft. En dat is nu nog steeds zo. God heeft alle macht, ook over het Corona virus. En je hoeft dus niet bang te zijn. Geloof dat er niets buiten hem om gebeurt. Hij heeft het in zijn macht om het virus te stoppen. En waarom niet nu? Ik heb werkelijk geen idee. Maar ik weet wel dat hij van ons verwacht dat we blijven vertrouwen op Hem en dat het ons rustig maakt als je daarvoor bidt. Bid voor je eigen rust en vrede, voor mensen die ziek zijn en mensen die met de zieken werken en vertrouw erop dat ook als het ontzettend stormt in de wereld en in jouw leven God er nog steeds is en ons niet loslaat!

Als je vragen hebt of een reactie wilt geven kun je mailen naar jeugdpastoraat@chris.nl. Natuurlijk kan je ook via deze site anoniem met ons chatten over alles wat je dwars zit.


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *