Chris, wat er ook is!

Eenzaamheid

Het is zaterdagavond en je hebt geen plannen, je bent niet uitgenodigd voor dat ene hele leuke feestje of je kan geen plezier vinden in je gekozen opleiding. Je voelt je eenzaam. En je eenzaam voelen is bepaald niet leuk. Je dacht bij eenzaamheid misschien aan oude mensen die veel alleen zijn of mensen met sombere gevoelens, maar als jongere kan je je ook eenzaam voelen. En veel meer jongere voelen zich alleen of eenzaam dan dat jij denkt. Af en toe of voor een langere tijd en eenzaamheid zie je echt niet altijd aan de buitenkant. Deze week is het de week tegen eenzaamheid en willen wij ook eens met je delen over eenzaamheid.

Een keertje alleen of eenzaam?

Je bent een avondje alleen, terwijl je dat niet had gewild. Sommige tieners vinden dat helemaal prima, zo’n avondje alleen en lekker een filmpje kijken of iets voor jezelf doen. Maar veel tieners en mensen in het algemeen hebben last van FOMO – fear of missing out – en als je een zaterdagavond alleen zit en niks leuks te doen hebt voel je alleen, verdrietig en misschien noem je dat wel eenzaam. Maar weet je, zo’n avondje alleen of een beetje teleurgesteld zijn dat heeft echt iedereen wel eens! Af en toe alleen zijn is helemaal niet erg.

Niet alleen, maar wel eenzaam

We noemen het eenzaam als je echt voor langere tijd voelt dat je er niet bij hoort, dat je graag vrienden zou willen hebben maar dat dat niet lukt of je hebt wel vrienden maar je voelt dat je niet echt je verhaal kwijt kan bij hen of niet helemaal jezelf kan zijn. Zo kan je uitgenodigd zijn op alle feestjes, maar je toch van binnen eenzaam voelen omdat niemand weet hoe het echt met jou gaat.

Wat kan ik doen?

  • Je bent niet de enige! Je een avondje alleen voelen of een tijdje niet helemaal bij de groep voelen horen heeft echt iedereen weleens. Je bent niet gek of anders dan andere mensen. Door deze situatie of periode hoef je niet meteen aan jezelf te twijfelen, soms ben je gewoon eventjes alleen.
  • Maar praat er wel over… Niemand kan bij jou aan de buitenkant zien hoe jij je voelt. Jij moet dit aan iemand vertellen en dan pas kan iemand met jou bedenken wat zou helpen of gewoon weten wat er aan de hand is. Er zal niet meteen een oplossing zijn, maar dat iemand die jij vertrouwt hierover weet zal wel opluchten.
  • Probeer eens wat nieuws! Dat kan echt van alles zijn, maar als je het moeilijk vindt om alleen te zijn kan je eens bewust een avond voor jezelf alleen thuis plannen om eens te voelen dat dat ook best lekker kan zijn. Of als je het lastig vindt dat je vrienden niet weten hoe het echt gaat; start eens een gesprek over hoe het met je gaat of vraag naar hoe het met die ander gaat. Of als je op dit moment geen fijne vrienden hebt bedenk eens iets wat jij heel leuk vindt om te doen; voetballen, gamen, paardrijden, schilderen, etc. en zoek mensen op die dit ook leuk vinden.

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *