Chris, wat er ook is!

10 tips voor een liefdevolle relatie

Hoe haal je het beste uit je relatie? Hoe zorg je dat het werkt? We verzamelden 10 tips om je op weg te helpen. Wat kun je bijvoorbeeld doen om in je relatie te investeren?

Om te beginnen definieren we eerst wat een relatie inhoudt. Er zijn verschillende woorden die hier een inhoud aan geven, zoals bijvoorbeeld: connectie, verbintenis, verhouding, omgang, contact, affaire of band. Maar ook: romance, liefdesverhouding, vrijage, scharrel of verkering. Beide rijtjes staan voor heel verschillende soorten relaties.

Wat is een relatie?
Een relatie heb je, wanneer je met een bijbaan begint en je een werkrelatie met je collega’s krijgt. Wie naar school gaat heeft allerlei relaties met vrienden, klasgenoten of leraren. Op de sportclub heb je een relatie met je teamgenoten. Ook thuis heb je verschillende relaties. Sommige relaties zijn tijdelijk, maar familie-relaties zijn vaak levenslang.

Wie is mijn relatie?
Die vraag lijkt op de vraag die de farizeeën ooit aan Jezus stelden: wie is mijn naaste? Jezus beantwoord de vraag met het verhaal van de Barmhartige Samaritaan (in Lukas 10). In het verhaal weigeren eerst twee hooggeplaatste Joden om een slachtoffer van een geweldsmisdrijf langs de weg te helpen, maar later blijkt een Samaritaan (een door de Joden geminacht volk destijds) wel hulpvaardig. Jezus sluit af met een wedervraag aan de farizeeën: wie is jouw naaste geweest?

Volgens Jezus is dit een keuze die je zelf maakt. ‘Wie is mijn vriend?’, wordt dan: ‘voor wie ben ik een vriend?’. Of ‘wie is voor mij de ware’, ‘voor wie ben ik de ware’? Op die manier kies je actief voor een relatie. Stel, je wordt verliefd, dan kies je er vervolgens voor of je er iets mee doet.

Een relatie wordt opgebouwd door vier onderdelen.

  1. Allereerst het lichamelijke, je moet elkaar kunnen zien of aanraken. Je kunt de ander knap of leuk vinden en daarom graag bij hem of haar willen zijn.
  2. Het onderdeel emoties krijgt vorm als je mooie en/of verdrietige dingen samen deelt. Als je samen kunt lachen of huilen, of als je naar elkaar luistert.
  3. Het geestelijke deel is het deel waarbij je samen op zoek gaat naar jullie normen en waarden. Je deelt steeds meer je mening over dingen als geloof, levensstijl, politiek, milieu, maar ook jullie toekomst samen. Dit kan zijn voor de korte termijn (bv. sport), of voor het lange termijn (bv. verkering).
  4. Het sociale deel is dat wat je samen onderneemt; een wandeling, een wedstrijd, of een feestje. Samen belevenissen delen bindt samen.

Liefdevolle verkeringsrelatie
De genoemde onderdelen worden opgebouwd wanneer je er aan werkt. Je zult merken dat er dan iets bijzonders gebeurt. Wanneer je aan het emotionele, geestelijke en sociale deel werkt, bouw je vanzelf aan het lichamelijke. Hoe groter dit lichamelijke deel wordt (dus hoe meer je samen praat, samen ergens voor gaat en onderneemt), hoe dichter je lichamelijk naar elkaar toegroeit. Goede vrienden geven elkaar een klap op de schouder, en goede vriendinnen een dikke knuffel. Mensen die je heel goed kent mogen dichtbij komen. Hoe meer je deelt, en hoe beter je elkaar kent, hoe veiliger het bij een ander is. Er ontwikkelt een intimiteit. In die intimiteit kan er een passie, of een aantrekkingskracht ontstaan. Als dit wederzijds is, veranderd een vriendschap in een liefdevolle verkeringsrelatie. (Spreuken 30:18)

Dus:

1. Praat samen over gewone dingen.
2. Maak tijd voor elkaar! Onderneem samen activiteiten.
3. Zeg eerlijk wat je denkt en bezighoudt.
4. Vindt de ander knap en goed.
5. Praat over alle zaken die jij belangrijk vindt.
6. Zoek waarin je overeenstemming vindt.
7. Wil je een relatie die liefdevol is, dan zal jij liefdevol moeten zijn.
8. Raak de ander aan.
9. Zoek het goede voor de ander.
10. Bespreek je eigen en de grens van de ander.


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *