Door iedereen wordt geroepen om afstand te houden, geen contact te hebben en tenminste anderhalve meter afstand te houden van de mensen om je heen. Maar hou jij je aan die opdracht? Of voelt voor jou de situatie toch niet dringend genoeg? Kan je echt niet met vrienden meer afspreken? Je kent toch niemand die corona heeft. Of misschien vind je de situatie wel heftig en serieus, maar lukt het toch niet om nee te zeggen tegen de uitnodiging van vrienden om af te spreken. En wanneer je dat doet voelt het heerlijk, de zon op je huid en de gezelligheid, het lijkt wel vakantie! Geen probleem toch?
Wat is het lastig om in deze dagen een verstandige keuze te maken hè?! Hoe komt dat toch? Je weet waarom die regels zo streng zijn… -De kans om het virus te verspreiden wordt groter als mensen in contact met elkaar komen-. Maar dat vergeet je snel als je alweer een tijdje in huis zit, je vrienden al even niet hebt gezien en het zonnetje schijnt. Dan wil je gewoon graag naar buiten en afspreken! En voordat je het weet zit je met je vrienden in het park uit dezelfde chipszak te eten. Hoe komt dat nu? Waarom is het zo moeilijk om dat niet te doen?
Dat heeft te maken met je hersenen! Jouw hersenen zijn in
ontwikkeling, dat betekent dat het rationele gedeelte (jouw denken en gevolgen
inschatten) nog niet helemaal samenwerkt met je emotionele deel (je
emoties). Je maakt sneller keuzes die een fijn gevoel geven en
niet altijd even slim zijn. Na schooltijd kruip je bijvoorbeeld het liefst meteen
achter je telefoon op social media terwijl eigenlijk je huiswerk blijft opstapelen. Dan zie je
dat jouw emoties en jouw gevoel worden aangesproken door die leuke foto’s
op social media of die fijne serie. Zo is het ook met het zonnige weer, die
gezellige vrienden en die lekkere zak chips, ook al had je bedacht om je aan de
adviezen te houden om binnen te blijven.
Dat die hersendelen nog niet goed samenwerken kan jij niets aan doen. Je neemt daardoor sneller risico’s. Ze kunnen wel samenwerken. Daar moet je alleen meer moeite voor doen! Je brein is pas uitgegroeid ergens tussen je twintigste en dertigste en als laatste leert je brein om heel goed te kunnen plannen en de gevolgen goed te kunnen overzien. Het is misschien niet zo leuk om te horen, maar als tiener kun je nog niet helemaal inschatten wat jouw gedrag van vandaag voor invloed heeft op de situatie over een paar maanden. En in deze situatie vinden we dat allemaal lastig, maar voor jou als tiener is dat dus extra lastig. Je denkt meer na over de uitkomsten op korte termijn: een fijne tijd hebben en je vrienden niet teleurstellen.
Het is moeilijk om je eigen keuzes te maken, maar niet onmogelijk! Praat met iemand over de situatie en bespreek waarom we nou eigenlijk afstand moeten houden en wie jij er mee helpt, misschien kun je zo wel je eigen oma beschermen. Vragen die kunnen helpen in het maken van keuzes: Wat zijn de gevolgen voor mij? Wat zijn de gevolgen voor de ander? En, wat zijn de gevolgen voor mijn toekomst? Maak vervolgens een keuze met wat jij écht belangrijk vindt, spreek ook met je vrienden af hoe jullie dit samen kunnen aanpakken.