Chris, wat er ook is!

Als een jongen en een meisje vrienden zijn.

Nog een artikel over vriendschap! En nu over vriendschap tussen een jongen en een meisje. Kan je vrienden zijn zonder dat je verkering hebt? Dat is best een spannende vraag! Als je op internet kijkt zie je dat er enorm veel mensen zijn die zich dit afvragen. Blijkbaar is het niet eenvoudig om een antwoord te geven En daarom dit artikel.

Stel, jij bent een meisje van 15 jaar, je hebt al jaren heel goed contact met je buurjongen. Jullie wonen al heel lang naast elkaar. Nu appen jullie nog steeds veel met elkaar, jullie zitten op dezelfde school en horen bij dezelfde groep vrienden. Wordt jullie relatie anders nu jullie tieners zijn? Is het gek om zulke goede vrienden te zijn met een jongen? Heb je weleens de vraag van je omgeving gehad of jullie niet gewoon ‘stiekem’ verkering hebben. ‘Hè?? Nee helemaal niet!’ Of ben je een beetje aan het twijfelen gebracht?

Tienertijd

In de tienertijd veranderd er van alles. In je lichaam, gedachten en je emoties, alles loopt door de war. Dat voelt helemaal niet fijn, maar het is wel normaal, het hoort erbij! Je gedrag wordt bepaald door ontwikkeling of veranderingen op vier terreinen namelijk Lichamelijk, Emotioneel, Geestelijk en Sociaal. Zo schiet je bijvoorbeeld de lucht in omdat je ineens hele lange benen en armen krijgt Of lijkt het wel alsof je in een achtbaan van emoties zit, de ene keer ben je verschrikkelijk blij en ineens voel je je verdrietig! Je vormt langzamerhand je eigen mening over bepaalde onderwerpen. En op het gebied van relaties veranderd er ook het een en ander. Eerst ben je gericht op je ouders en dat verschuift naar je vrienden en andere leeftijdsgenoten. Je kijkt naar hen hoe zij de dingen aanpakken in het leven. Je kiest wat je daarvan vindt. Je vormt hierdoor steeds meer je eigen persoonlijkheid!

De veranderingen worden in gang gezet door het vrijkomen van hormonen. Je ontwikkelt daardoor op het gebied van meisje-zijn of jongen-zijn. Op seksueel gebied. Je voelt je aangetrokken tot een jongen of een meisje. Om je heen zie je de verkeringen ontstaan. Daarnaast zie je jongens en meisjes die een ‘gewone’ vriendschappelijke band hebben met elkaar. Kan je nog? Of is dat nu ander aan het worden?

Vriendschap

Vrienden delen veel met elkaar op sociaal, geestelijk en emotioneel gebied. Je praat met elkaar, je deelt waar je mee zit, jullie kunnen samen heel hard lachen om dezelfde grappen, jullie doen leuke dingen(tenminste, in normale tijden wel), je komt bij elkaar over de vloer, ziet elkaars familie en vrienden, je praat met elkaar over wat jij ergens van vind (je mening). Wanneer je samen heel veel deelt dan groei je steeds dichter naar elkaar toe. Je wordt vertrouwd of intiem met elkaar. Je praat niet alleen over wat je bezig houdt, maar je laat ook echt jouw emoties zien. Als je veel samen doet, veel met elkaar deelt en samen dezelfde interesses hebt, dan groei je ook lichamelijk naar elkaar toe. Je houdt geen afstand, maar je raakt elkaar aan. En dat voelt veilig en vertrouwt. Zo groeit vriendschap soms naar verkering. Omdat jullie ervaren dat je op alle gebieden bij elkaar terecht kan. Maar dit hoeft niet alleen in alle vriendschappen zo te werken, maar er is wel een grotere kans. En dat kan soms nog best ingewikkeld zijn, speciaal in de tienertijd waar alles al op z’n kop staat!

Natuurlijk kan je een leuke vriendschap hebben als jongen en meisje. Wat heel belangrijk is, en dat kan je ook al in de andere artikelen over vriendschap lezen, is praten. Praten over wat je denkt, vindt en eerlijk zijn naar elkaar! En eerlijk zijn is bij dit ontzettend belangrijk. Spreek naar elkaar uit wat je van je vriendschap verwacht, wil je uiteindelijk naar elkaar toegroeien? Of blijf je liever gewoon vrienden met de ander? Zeg het tegen elkaar! Maak er desnoods afspraken over, maar wees echt helder in wat je wilt! Hierin mag jij jouw grens aangeven, en de ander ook. Zo kun je samen tot een afspraak komen over wat je wilt en wat je niet wilt.

Is het dan zo dat een vriendschap tussen een jongen en een meisje altijd verkering wordt? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Maar als het gebeurt dat de een op de ander verliefd wordt. Spreek het dan uit! Dan weet je allebei waar je aan toe bent!

Bedenk eens: Stel dat jij(jongen) verkering hebt en dat jouw vriendin een enorm goede relatie(vriendschap) heeft met jouw vriend? Wat vind je daarvan?

Note: Het kan zijn dat je naar aanleiding van dit artikel je afvraagt hoe het met vriendschap zit tussen jongens en meisjes als jijzelf niet op het andere maar op hetzelfde geslacht valt. Dan speelt de vraag op een heel andere manier. Belangrijk blijft dat het goed is om te je gevoelens en verwachtingen uit te spreken naar je vriend(in)


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *