Chris, wat er ook is!

Waarom is nee zeggen zo lastig?

Herken je dat? Ja zeggen of meegaan is vaak makkelijker dan nee zeggen of niet meedoen. En dan zit je er ineens aan vast, ga je opeens mee terwijl je liever iets anders had gedaan. Wat helpt is een stappenplan om grenzen te stellen zonder schuldgevoel of het gevoel om af te gaan.

Waarom is nee zeggen zo lastig? Waarom knik je van ja of lach je wat als je vrienden vragen om wat te blijven hangen of als je overgehaald wordt je gemaakt huiswerk te delen met je vrienden. Terwijl je voelt dat je eigenlijk geen tijd of zin hebt.

Nee-zeggen geeft op korte termijn meer spanning dan ja zeggen. De relatie met degene die jou iets vraagt blijft goed, en de kans op conflicten is klein. Elke keer dat je tegen iemand nee zegt – of het nou om een uitnodiging voor een feestje gaat, een verzoek van vrienden over huiswerk op school – is er een risico op een onplezierige reactie van de ander.

Daarom kies je vaak voor de korte-termijnvoordelen van ja zeggen. Maar op de lange termijn bezorgt telkens maar toegeven je juist veel meer last. Steeds doen wat je liever niet wil, steeds over je eigen grenzen heen gaan, daar kan je prikkelbaar of somber door gaan voelen. Als je nee kan zeggen voel je je beter en hou je goede relaties ook leuk.

Ja-zeggen
Ja zeggen tegen het één betekent automatisch dat je nee zegt tegen iets anders. Het is goed om te bedenken waar je in feite nee tegen zegt als je ja zegt. Als je blijft hangen met vrienden zeg je bijvoorbeeld nee tegen het behalen van een goed cijfer voor de toets van de volgende dag, nee tegen je nachtrust. Zaken die misschien eigenlijk wel heel belangrijk voor je zijn. Andersom geldt hetzelfde. Als je nee-zegt tegen het eerste slok alcohol als je nog geen 18 bent, dan zeg je ja tegen alle kansen die je graag wilt hebben.
Nee-zeggen daar kan je goed in worden. Grenzen stellen is niet egoïstisch. Iemand die zelf in balans is en eigen keuzes maakt wordt juist aardiger, opener, begripvoller en goedgeefs naar anderen.

Hoe kan je nee zeggen? Volg deze drie stappen.
Stap 1: Standpunt: Weet wat je wilt.
Stap 2: Actie: Zeg nee en gebruik een Argument of kom met een Alternatief.
Stap 3: Medestander. Zoek iemand, die jou helpt.


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *