Chris, wat er ook is!

Seks

Vind je het vooral interessant of nogal spannend om over te praten? Praat jij er thuis met je ouders makkelijk over? Of misschien helemaal niet? De spanning die er soms omheen hangt, maakt soms een open gesprek moeilijk en daardoor blijven vragen onbeantwoord.

Wat is seksualiteit?
Antwoorden die je vaak hoort, zijn: het doen, naar bed gaan, liefde, iets tussen twee mensen of het wordt gelijk gekoppeld aan het krijgen van kinderen. En dat heeft zeker te maken met seksualiteit. Maar seksualiteit is veel meer.

Het kan soms best lastig zijn om duidelijk te maken wat het nu wel en wat het nu niet is. Bijvoorbeeld: Een arm om je schouders van je beste vriend(in) is prima, maar geen seksualiteit. Maar een aanraking van iemand waar je verliefd op bent is meer dan alleen prima, dat is heel is erg fijn! Er gebeurt hetzelfde. Je wordt aangeraakt, maar door iemand anders en dat geeft andere gevoelens. Seksualiteit is: Het lichamelijk verlangen, de aantrekkingskracht en het contact tussen mensen, wat op de één of andere manier te maken heeft met een lichamelijk één worden (gemeenschap of met elkaar naar bed gaan).

Meer dan seks

Je voelt je aangetrokken tot de ander. Je wil zo dicht mogelijk bij de ander zijn. Je krijgt gevoelens bij aanrakingen, oftewel intiem zijn, dat alles is seksualiteit.  Zo is een kus op de wang van je moeder natuurlijk geen seksualiteit, maar een kus op de wang van degene waar jij op verliefd bent wel. Seksualiteit is dus meer dan alleen maar seks of geslachtsgemeenschap.

Seksualiteit zijn alle kleine stapjes waardoor je steeds dichter bij naar elkaar komt en steeds intiemer wordt. En die stapjes (lieve woordjes, zoenen, iemands haren strelen) zijn de stapjes onderweg naar seks. In films worden deze kleine stapjes vaak overgeslagen of heel snel achter elkaar gemaakt. Dit is om de film spannend te maken. Maar daardoor lijkt het vanzelfsprekend dat iemand leuk vinden en met elkaar naar bed gaan niet zo veel stappen van elkaar afligt. Toch zijn juist deze stapjes, de stapjes van intimiteit, die je steeds dichter bij elkaar brengt supergave stapjes als je verkering hebt. En als je van al die stapjes geniet dan neem je de tijd om elkaar te leren kennen en van elkaar te genieten.