Chris, wat er ook is!

‘Yes, mijn lijf verandert’

Voel jij je wel eens ongemakkelijk bij het omkleden in de kleedkamer van de gymzaal? Baal je er wel eens van dat je zo lang bent, dat je in de klas onderuitgezakt moet zitten omdat je achterbuurman anders gaat zeuren dat hij het bord niet kan zien? Of kijk je soms met frustratie in de spiegel naar die groeiende puistjes in je gezicht? Gefeliciteerd, je zit in de puberteit! Of vind jij dat helemaal niet zo’n feestje? In dit artikel (en de artikelen die nog komen) leggen wij iets meer uit over veranderingen waar jij doorheen gaat.

Groeispurt

In de puberteit verander je helemaal, dat is ten eerste te zien aan je lichaam. In de groeispurt gaan als eerste je handen en voeten groeien. In korte tijd kunnen je voeten zomaar twee schoenmaten zijn gegroeid. Daarna worden je armen en benen een stuk langer. Vooral in die tijd kan je je soms slungelig of onhandig voelen. Maar gelukkig volgt je romp en komt alles weer met elkaar in verhouding. Deze groei is echt een spurt, dat betekent een soort sprintje, je lichaam maakt een sprintje in het groeien. Zo kan het ook dat in de klas opeens grote verschillen zijn, de ene heeft het sprintje al gemaakt en bij de ander komt het wat later. De veranderingen in je lijf worden aangewakkerd door hormonen, dat zijn ook de stofjes die ervoor zorgen dat je verliefd wordt en gevoelens voor iemand krijgt. Maar daar schrijven we in een ander stukje weer wat over 🙂

Onzekere gevoelens

Gevoelens die ook aangewakkerd worden zijn die van onzekerheid. Het kan je onzeker maken om je lichaam te zien veranderen. Je vraagt je af wat anderen van je vinden en of je wel aantrekkelijk bent voor anderen. Uit twijfel ga je jezelf misschien wel onbewust met anderen vergelijken. Het kan ook zijn dat je om je heen ziet hoe vrienden of klasgenoten wel al veranderen, maar jij nog niet.
Al deze gedachten kunnen je doen twijfelen aan jezelf en invloed hebben op hoe je naar jezelf kijkt; je zelfbeeld. Je zelfbeeld wordt gevormd door de reacties van de mensen om je heen, maar ook door je gedachten over jezelf. Wat vind jij van jezelf? Houd je van jezelf? Welke leuke en nare eigenschappen heb je? Welk cijfer geef jij jezelf? Wanneer we spreken over de waarde van jezelf hebben we het over eigenwaarde. Jouw eigenwaarde bepaalt jouw gedachten en de ‘ogen’ waarmee je naar jezelf in de spiegel kijkt. Als jij bijvoorbeeld baalt van dat je ongeduldig kan zijn, sloom of brutaal dan kan je daar een gevoel van mislukken of waardeloos zijn van krijgen. Wanneer je die dag in de spiegel kijkt denk je misschien: ik ben een mislukkeling, en ik zie er ook niet uit, etc.

Waarom ga ik door die puberteit?

Veranderingen, de groeispurt, kritisch naar je zelf kijken; het hoort allemaal bij de puberteit. Deze tijd is voor iedereen anders. Het is de tijd waarin jij gaat ontdekken of beslissen wie jij bent en waar jij voor staat. De puberteit kan je onzeker maken en niet als een feestje voelen, maar is een belangrijke stap in volwassen worden en nog meer worden wie jij echt bent! 

Even doordenken 😉

Je kan met vergelijkende ogen kijken naar jezelf en anderen: ‘Die is zo veel langer, knapper, heeft minder puistjes, heeft nog geen haperende stem’, maar daar word je niet blij van. Denk liever: ‘Hé, ik groei en dat hoort erbij’ en ‘Iedereen groeit op zijn eigen manier’. Dat is niet altijd makkelijk om te denken maar het is wel echt waar.

Dit artikel ging over de puberteit, hoe je lichamelijk verandert. Volgende week schrijven we over vriendschap, hoe je sociaal verandert, en daarna willen we het over verliefdheid en relaties hebben. Stay tuned!  

Belangrijk: Weet dat God altijd met liefdevolle ogen naar jou kijkt en jou mooi gemaakt heeft en jou bedoeld heeft, precies zoals jij bent!  Lees ook: Psalm 139:14


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *