Chris, wat er ook is!

Anorexia

Mensen die anorexia hebben denken de hele dag aan eten, afvallen en bewegen. Het lukt dan niet meer om ergens anders aan te denken. Ze zijn bang om te dik te worden (en dan niet mooi genoeg te zijn), hebben geen gezond beeld van hoe ze eruit ziet (je ziet jezelf veel dikker dan dat je in werkelijkheid bent) en hebben vaak heel weinig zelfvertrouwen.

Bij Anorexia leg je jezelf een heel streng dieet op. Soms kun je je daar niet aan houden omdat de omgeving graag wil dat je iets eet en dat doe je dan omdat je niet wilt dat het opvalt. Vaak voel je je daar dan schuldig over en moet dit gecompenseerd worden door bijvoorbeeld extra te sporten of over te geven. Bij anorexia verplicht je jezelf ook om veel en vaak te sporten om zo calorieën te verbranden.

Anorexia is eigenlijk een verslaving. Je kunt niet meer stoppen met extreem lijnen en het geeft vaak een goed gevoel, wat helaas maar tijdelijk is. Anorexia geeft je het gevoel dat je ergens controle over hebt in je leven. Tegelijk geeft het worstelen met deze ziekte je een vreselijk gevoel van eenzaamheid en is het vaak heel moeilijk om over je gevoelens te praten met anderen.

Herken je jezelf in deze beschrijving? De volgende tips kunnen je helpen:

  1. Neem jezelf serieus!
  2. Je BMI zegt niets over wie je bent; jij bent waardevol en uniek!
  3. Praat erover met iemand die je vertrouwt of mail/chat anoniem met ons.