Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 17e jaar. De leeftijd waarop meisjes ongesteld raken kan enorm verschillen. Sommige meisjes zijn 10 jaar maar het kan ook zijn dat je op je 16e jaar nog niet ongesteld bent. Vaak is er niets aan de hand. Maak jij je zorgen ga dan naar je huisarts
Wat is menstruatie?
Iedere maand rijpt komt er een eicel klaar om te worden bevrucht. Tegelijk groeit in de baarmoeder slijmvlies, zodat een eicel, die wordt bevrucht, kan innestelen en kan uitgroeien tot een baby. Als die eicel niet door een zaadcel (sperma) bevrucht wordt, komt het eitje naar buiten en wordt ook het slijmvlies in de baarmoeder afgestoten. Daarbij komt wat bloed mee. Op dat moment ben je ongesteld. Doordat rood een sterke kleur is, lijkt het of het afgestoten slijmvlies helemaal uit bloed bestaat. Je kan menstruatiebuikpijn hebben, dit is er als de baarmoeder samentrekt om het teveel aan slijmvlies naar buiten te werken. De eerste jaren is dit het ergst. Hoe ouder je wordt hoe minder last je gaat krijgen van menstruatiepijnen.
Het verlies van het slijmvlies heet menstruatie en duurt drie tot acht dagen.
Voordat een meisje ongesteld wordt, verandert er veel in haar lichaam: hormonen nemen toe, ze groeit in de lengte en krijgt rondere lichaamsvormen. Soms hebben meisjes een paar maanden voordat ze voor het eerst ongesteld worden last van wat roodbruine afscheiding.