In een filmpje van de bekende Nederlandse vlogger Anna Nooshin wordt gevraagd of online haat invloed heeft op hoe zij zich voelt. ‘Ja’, antwoordt ze zonder te twijfelen, ‘en als ik eerlijk ben word ik daar ook wel verdrietig van’. Ze wordt even stil en moet even slikken. Heb jij daar ook weleens last van? Krijg jij weleens negatieve reacties? En hebben de reacties en likes die jij krijgt invloed op hoe jij je voelt en hoe jij over jezelf denkt?
Een paar dagen geleden hebben we jullie via Instagram gevraagd om te reageren op een aantal confessions, en dit kwam eruit:

63% vindt het belangrijk dat vrienden hun post liken
45% checkt voordat je iets plaatst eerst bij vrienden of het een leuke post is
38% deelt posts extra op je stories, zodat je meer likes krijg
69% verwijderd (of archiveert) weleens een foto omdat de foto weinig likes kreeg
50% reageert op foto’s en filmpjes van mensen die je niet kent
65% geeft weleens likes aan mensen die je niet aardig vindt
39% post meestal foto’s waarvan je weet dat je veel reacties krijgt
13% post niet of weinig, omdat je bang bent voor negatieve reacties
19% accepteert elke volger, zodat je zo veel mogelijk volgers krijgt
Ben jij je bewust van de invloed die reacties, likes of andere dingen die je ziet op social media hebben op hoe je je voelt, en daardoor ook op je denken en zelfs op wat je doet?
Wat maakt die likes en reacties nou zo belangrijk? Dat komt doordat je hersenen een stofje aanmaken als jij een like krijgt of een leuke reactie binnen krijgt. Dat stofje heet ‘dopamine’ en is een geluksstofje! Dat stofje hebben we nodig om ons fijn te voelen. En we willen onszelf graag fijn voelen. Zeker als er van alles lastig is of tegen zit. Dit kan ervoor zorgen dat heel veel likes je een gevoel geven dat je leven goed is. Dat jij er toe doet. En dat je, om dat gevoel te krijgen, alleen dingen gaat plaatsen waarvan jij weet dat je veel reacties zult krijgen.
Een meisje van 16 – die veel volgers heeft op Instagram – vertelde mij dat zij vaak foto’s plaatst waarin zij in bikini poseert. Ze krijgt hier ontzettend veel reacties op. Als ze foto’s in normale kleding plaatst krijgt ze veel minder likes en daarom deelt ze vaker foto’s in bikini. Eigenlijk is dit niet wat zij wilt, maar ze doet het toch. Dat komt door dat geluksstofje. Ze voelt zich niet goed als ze minder likes krijgt of geen reactie. Ze gaat dan twijfelen aan zichzelf; ben ik wel leuk genoeg? Ben ik mooi genoeg? Het maakt haar onzeker. Reacties van anderen doen iets met jouw zelfbeeld, negatief en positief.
Als die dopamine, dat geluksstofje dus, jou het gevoel geeft dat jij er toe doet en dat je waardevol bent. En als jij jouw gedrag gaat aanpassen aan de reacties van anderen. Dan is aan jou de vraag: ben je dan nog echt jezelf? Of ben je dan een versie van jezelf die anderen graag willen zien?
We like you too 🙂
…..gewoon om wie je bent.