Chris, wat er ook is!

‘Soms voel ik me alleen’

Je bent met een groep klasgenoten maar je hebt niet echt het gevoel dat je erbij hoort, je zit op een verjaardag en iedereen praat met elkaar behalve jij. Je komt thuis en er is op dat moment niemand die vraagt naar je dag. Je eenzaam voelen klinkt misschien heel zwaar, maar iedereen heeft wel momenten dat hij zich eenzaam voelt.
Bijna de helft van alle jonge mensen in Nederland voelt zich minstens één keer in de week eenzaam. Dit heeft gedeeltelijk te maken met de tienertijd, waarin je je gewoon vaker onzeker en emotioneel voelt dan op andere leeftijd. Maar het kan ook met andere dingen te maken hebben.

Alleen of eenzaam?

Eenzaam zijn is niet hetzelfde als alleen zijn, je kunt je eenzaam voelen als je alleen bent maar ook wanneer je onder mensen bent. Eenzame gevoelens worden ook weleens omschreven als een hongergevoel; een signaal van ons lichaam dat we iets nodig hebben. Maar in dit geval heeft ons lichaam geen eten nodig, maar heeft het behoefte aan contact. Maar je hebt toch contact? Je bent toch op die verjaardag met al die mensen… En je hebt toch leuke vrienden om je heen? Wat is er dan aan de hand? Vaak heeft het voelen van eenzaamheid te maken met de kwaliteit van je relaties, dus hoe dichtbij jij je bij je vrienden en familie voelt. Vertel je anderen hoe jij je voelt? Wat je bezighoudt of waar je veel over nadenkt? Hoeveel je echt van jezelf kunt delen is de kwaliteit van het contact met die ander. Dit contact van kwaliteit missen noem je emotionele eenzaamheid.
Een andere vorm van eenzaamheid is sociale eenzaamheid en betekent dat je leuke contacten mist met kennissen, collega’s of mensen met dezelfde interesses. Je kunt je ook eenzaam voelen doordat je het gevoel hebt dat je geen plek hebt waar je thuis hoort of door omstandigheden waarin je je bevindt; een aantal maanden in een ziekenhuis of kliniek verblijven bijvoorbeeld. Dan mis je op dat moment het contact met mensen wat je normaal wel hebt. Je eenzaam voelen is een hele nare ervaring:(

To do

Er is geen simpele oplossing voor eenzaamheid en het hoort ook bij het leven om af en toe deze gevoelens te hebben. Op zo’n moment kun je je afvragen: zijn er manieren waarop ik me op dit moment meer kan verbinden met de mensen om mij heen? Hoe maak ik weer contact met vrienden of familie? En als je blijvend gevoelens van eenzaamheid hebt is het goed om dit aan iemand te vertellen. Delen van gevoelens is fijn, zodat je niet alleen er mee zit. Als je dit moeilijk vindt om aan een bekende te vertellen dan kun je hier eens met iemand op de chat over praten!
chatmetchris.nl


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *