Chris, wat er ook is!

5 veranderingen naar de middelbare school

Nog even en dan is de zomervakantie weer voorbij! En misschien ga je wel voor het eerst naar de middelbare school. Een grote, leuke en ook spannende verandering. Op de basisschool was je de oudste en wist je precies hoe alles ging, maar nu ben je de jongste op een nieuwe plek. Speciaal voor jou als nieuwe brugklasser hebben we vijf ‘changes’ op een rijtje gezet die handig zijn om te weten over wat er allemaal anders gaat zijn.

Change #1 – De school is groot-groter-grootst

Een nieuwe school, een nieuw gebouw. In veel gevallen kom je in een veel groter gebouw dan je gewend was op de basisschool, dus het is helemaal niet zo gek dat je in het begin af en toe verdwaalt. Vraag gewoon de weg aan wat oudere leerlingen; zij willen je vast wel helpen! Na een paar weken weet je alles wel te vinden.

Change #2 – nieuwe mensen

Je komt in een heel nieuwe klas dan waar je afgelopen jaren in hebt gezeten. Je kunt oude klasgenoten tegenkomen, maar er komen ook veel nieuwe bij. Een middelbare school heeft honderden en misschien wel een paar duizend leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus. Dat is heel wat anders dan ongeveer acht groepen van je basisschool. Veel nieuwe mensen die je echt niet allemaal hoeft te leren kennen. Het is natuurlijk wel een heel leuke en mooie kans om nieuwe vriendschappen te sluiten in je klas en daarbuiten! ????

Change #3 – van juf en meester naar meneer en mevrouw

De hele week met één of twee juffen of meesters voor de klas is nu ook voorbij. Elk uur of elke twee uur heb je een andere docent voor je neus staan. Docenten die je dan ook niet meer met juf of meester aanspreekt, maar met mevrouw of meneer. Dit is wel even wennen. Je hoeft je dus ook echt niet te schamen als je per ongeluk nog een keer juf of meester zegt, dat overkomt bijna iedereen wel! En jou blijven ze wel gewoon met je voornaam aanspreken hoor… ????

Change #4 – leef per uur

Een schooldag zit vol met verschillende vakken, maar dat ben je al wel gewend van de basisschool. Alleen zijn veel vakken op de middelbare school weer even net wat anders en zit je elke keer weer in een ander lokaal. Taal wordt ineens Nederlands genoemd en rekenen wordt Wiskunde. Er zijn ook vakken die je waarschijnlijk nog helemaal niet gehad hebt en die dus helemaal nieuw zijn. Voor al deze vakken ga je ook huiswerk krijgen. Húiswerk; dus werk wat je thuis allemaal nog moet gaan doen. Je hebt vast al wel eens een paar opdrachten thuis moeten maken of iets voor moeten bereiden, maar dit gaat nu nog meer worden. Een tip hiervoor is om je huiswerk gelijk op de dag te maken als dat je het gekregen hebt! Dan heb je het lekker alvast gedaan en zit de les nog het beste in je gedachten.

Change #5 – meer volgers en online vrienden

Tijdens de tijd op de middelbare school ga je veel nieuwe mensen leren kennen, ook op social media. Een vriendschapsverzoek of een volgbericht is al snel gestuurd, maar ken je diegene ook echt? Wees verstandig met de keuzes die je maakt op social media. Wat zet ik erop en wie mogen dit allemaal zien? Een tip is dan ook om alleen mensen toe te voegen die je in het ‘echte leven’ ook kent. Je hoeft niet te gaan voor honderden of duizenden vrienden of volgers; deel je leven alleen met de mensen die je kent.

Elke dag is een andere dag met andere vakken en andere tijden. De ene dag ben je rond vier uur klaar en een andere dag kan je al om twaalf uur klaar zijn. Zorg ervoor dat je de goede boeken bij je hebt en je niet te laat op school komt. De eerste weken zal het allemaal even wennen zijn, maar het is echt een leuke tijd. Wees jezelf, maak nieuwe vrienden en ga vooral genieten!

Tekst door: Anna

Tip: Heb je vragen, of wil je graag even (anoniem) met iemand over dit onderwerp praten? Chat, mail of bel dan gerust met Chris!


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *